Disse 7 trendene må du følge med på i 2019

2018 synger på siste verset og vi er i gang med planleggingen av 2019. Nok et begivenhetsrikt år i markedsføringens tjeneste er snart historie og vi har tatt en titt i krystallkula for å se hva vi mener blir viktig å fokusere på i 2019.

Kanskje nettopp det å gjøre noen veivalg og følge dem trofast gjennom året er noe av det viktigste. Det som er helt sikkert er at det vil dukke opp nye fristende muligheter i året som kommer, men det er ikke fornuftig å forsøke å gjøre alt. Ihvertfall ikke på en gang.

Vår anbefaling er at du allerede nå definerer noen mål du ønsker å oppnå. Målene du setter må være spesifikke, målbare, oppnåelige, relevante og tidsavgrenset (SMART).

Disse områdene mener vi det er verdt å følge med på i 2019:

  • talesøk
  • chatbots
  • personalisering
  • mobil
  • growth driven design
  • video
  • inbound marketing

 

Equalizer sound wave background theme. Colour illustration.

 

Talesøk

En tredjedel av de 3,5 milliardene søkene som gjøres i Google i verden hver dag er talestyrt. Andelen er økende og Comscore beregner at innen 2020 kommer halvparten av alle søk være talestyrt.

Utviklingen gjelder i høyeste grad her hjemme også. Elkjøp regner med å selge en halv million av den talestyrte høyttaleren Google Home i norden før jul. Google Assistant ble lansert på norsk tidligere i år og Siri på Apple forstår også norsk.

Dette viser at talesøk er noe vi må ta hensyn til i 2019 og fremover. Fra å fokusere på å være synlig i søk på nøkkelord og fraser må vi nå tenke nytt.

Metoden vi anbefaler at du bruker er å bygge synlighet rundt emner i såkalte "topic clusters" på godt norsk. Det vil si at du definerer de emnene som er viktige for deg, bygger en knallgod side (pillar page) og så lager innhold rundt denne som spiller siden god.

 

Chatbots

Bruken av chatbots har sett betydelig oppsving dette året. Særlig ser vi økt bruk i kundeservice, men også i marketing har mange fått gode resultater.

Det er flere grunner til å investere i en chatbot, men en av de virkelig store fordelene er at en bot raskt kan besvare ofte stilte spørsmål og løse rutinesaker. Bygges chatboten med maskinlæring og kunstig intelligens vil den utvikle seg selv til å bli bedre og bedre etterhvert som den blir brukt.

Ifølge Grand View Research så viser en undersøkelse at 45% av forbrukere foretrekker å bruke en bot når de har spørsmål til kundeservice. Estimater viser at 80% av kommunikasjonen med kunder vil være via chatbots innen 5 år.

Ser vi på hvordan en bot kan brukes i markedsføringen så egner de seg godt til å samle inn data og kvalifisere en potensiell kunde. Ved å be om informasjon for å avdekke et behov vil man kunne være mye mer presis i hvordan man henvender seg på et senere tidspunkt. Et godt eksempel er chatboten Henki som NKI lanserte allerede i 2017.

Det finnes etterhvert mange gode løsninger for å bygge chatbots som Facebooks Messenger, Chatfuel og Botsify. Vår partner, Hubspot, har en chatbot som en del av Marketingplatformen.

  CTA last ned ebok 30 tips for å skaffe flere leads

Personalisering

I den stadige dreiningen fra annonsør- til kundesentrisk markedsføring ser vi et økende krav til personalisert kommunikasjon. En undersøkelse Selligent har gjort viser at 74% av forbrukerne forventer å bli behandlet som et individ, ikke som en del av en målgruppe.

Vi har mulighet til å hente mye data om både eksisterende og potensielle kunder, som for eksempel hvilke sider på nettsiden vår de har besøkt, hva de har kjøpt tidligere osv. Koblet sammen med tredjepartsdata og de stadige fremskrittene innen maskinlæring og kunstig intelligens (AI) blir det enklere enn noen gang å levere personalisert innhold og kundereiser.

Ifølge Evergage sier 96% av markedsførere at personalisering forbedrer kundeforhold. CMI har funnet i en undersøkelse at 73% bruker eller planlegger å bruke personas i markedsføringen sin innen 2018 er omme. Vi mener det vil bli en ytterligere økning i dette i 2019.

knapp for å motta skjema for å lage personas

 

Mobil

Tid brukt på mobilen øker og er i mange tilfelle overraskende høyt. I USA er snittet 3 timer og 35 minutter ifølge eMarketer. Apple lanserte nytt operativsystem til iPhone i løpet av året iOS 12 og der er det mulig å selv gå inn å se hvor mye tid som går med til mobilen - skremmende lesing for mange.

Det kan stilles spørsmål ved om denne utviklingen er positiv, men uansett så betyr det at vi som markedsførere er nødt til å forholde oss til dette og tilpasse hvordan vi kommuniserer.

Fra tidligere å tenke "mobile-first" tenker vi nå i mange tilfelle "mobile-only" når vi utvikler markedsføring og nettsider. Det avhenger i stor grad av hvem som er avsender, men for mange av våre kunder ser vi en andel mobile enheter opp mot 80%.

Man using his mobile phone

I 2018 så vi implementeringen av Googles "mobile-first index". Det vil si at søkeresultatet du får i Google (både på desktop og mobil) er basert på mobilversjonen av nettsiden din. For å rangere høyt i Google må du derfor sørge for at nettsiden din er optimert for mobil.

Det aller viktigste du må tenke på når du skal optimere siden din for mobil er hvor raskt den laster. Ifølge Google øker fluktraten med 90% når lastetiden går fra 1 til 5 sekunder. Ingen tid å miste! Se også denne oversikten fra Google med "best practice".

 

Growth Driven Design (GDD)

Å bygge en ny eller redesigne en nettside er ofte forbundet med mye usikkerhet og budsjett- og tidsoverskridelser. GDD gjør noe med dette ved å tilnærme seg prosessen på en mer smidig måte.

Ved å gjøre et grundig innsiktsarbeide for å forstå dine kunders behov og utfordringer luker vi ut så mange antagelser som mulig. Vi kombinerer med å sette tydelige mål (SMART) for hva det nye nettstedet skal oppnå. Dette grunnlaget bruker vi til å bygge den første versjonen ("launch pad") av websiden. Launch padden vil være et minimum av det som er nødvendig for å publisere siden "live".

gdd

Når siden er live går vi inn i en repeterende prosess hvor vi tester hypoteser og ønskede funksjoner og analyserer hvordan brukerne interagerer med disse. På denne måten vil websiden kontinuerlig bli bedre og ikke bli utdatert etter litt tid.

Vi har sett økt bruk av GDD i 2018 og forventer sterk vekst i 2019. Mange av våre egne prosjekter vil være basert på GDD fremover.

 

 

Video

Video har vært i vekst lenge og det er lite som tyder på at det er i ferd med å bremse opp. Innen 2020 forteller Cisco at 85% av all båndbreddetrafikk i USA vil være video. Det er enorme mengder.

I en undersøkelse utført av Wyzowl fremgår det at 81% av de spurte bedriftene bruker video som en del av markedsføringen. 65% av dem som ikke bruker video enda sier de planlegger å begynne.

Vi tror at vi i tillegg til å se enda mer bruk av video i 2019 også kommer til å se mer av nye formater som VR og 360-video. Et godt eksempel er denne filmen hvor vi blir tatt med på 360 guidet tur i Roma:

 

 

Det er en tydelig trend at ikke alle videoproduksjonene behøver å være omfattende og kostbare produksjoner, men kan gjøres enkelt uten høye krav til utstyr og programvare. Du kommer langt med en iPhone, et stativ, mikrofon og iMovie eller lignende.

Vel så viktig som produksjonskvalitet er at innholdet er relevant og ekte. Kundene vil se din historie, gode kundecaser, demovideo og video de kan lære noe av. Husk at seerne ofte faller fort av så det gjelder å engasjere umiddelbart.

 

Inbound Marketing

Gjennom 2018 har vi sett økende bruk og interesse for inbound marketing. Vi har selv tatt konsekvensen av det og blitt Hubspotpartner tidligere i år.

Metodikken som brukes går ut på å tiltrekke seg nye kunder, varme dem med relevant innhold, konvertere dem til kunder og fortsette å begeistre dem.

 Salgstrakt

Vi mener at denne tilnærmingen til å skaffe flere kunder (og beholde dem) svarer på den utviklingen vi ser i markedet. Dagens forbrukere ønsker selv å gjøre en rekke undersøkelser før de vil ha kontakt med en leverandør. Det betyr at en stor del av kundereisen er gjort i det øyeblikk de tar kontakt for å kjøpe. Inbound marketing inneholder automatikk og prosesser for å løse disse utfordringene.

Les mer om: Inbound marketing som grunnmur i markedsføringen

 

Vi kommer til å følge nøye med på utviklingen i temaene ovenfor i året som kommer og gleder oss til å gyve løs og levere med presisjon og kvalitet til gode kunder.

 

 

Opprettet 16.11.2018, oppdatert 22.03.2020

Bilde av Kristofer Anker
Kristofer Anker
Rådgiver
3 ting du må ha med i neste års markedsplan

For mange markedssjefer er det nå tiden for å legge opp neste års markedsplan, gjerne med et tilhørende budsjett. Pengesekken er sjelden uendelig og for mange er det markedsavdelingen som får forsyne...

Les mer
Ordlisten - en markedsførers beste venn

Ordlister gir næring til læring, også når det gjelder markedsføring. Vi gir deg derfor en kortversjon av dagens mest brukte uttrykk i markedsføring. Barnebok lærdom for noen, opplysningstid for...

Les mer