Bannerannonsen feirer 20 år - hipp hurra!

Hipp hurra for bannerannonsen som feirer 20 år.

Mye har skjedd på disse 20 årene og de digitale annonsemulighetene har vært gjennom en rivende utvikling. Vår fokus er selvsagt på dagens løsninger og fremtidens muligheter, men vi skal allikevel koste på oss et lite tilbakeblikk.

Historien vil ha det til at portalen Global Network Navigator (GNN) allerede i 1993 var de første som solgte klikkbare annonser, men da i form av sponsede lenker. Kunden var advokatfirmaet Heller, Ehrman, White and McAuliffe.

En av de første klikkbare annonsebannerne så dagens lys allerede året etter på HotWired.com. HotWired ble Iansert i oktober 1994 og var det første kommersielle webmagasinet. Hotwired var en del av Wired Ventures som også drev printmagasinet Wired. Kunden var AT&T og annonsebanneret så slik ut:

have-you-ever-clicked-oktan-oslo


Som et helt nytt og ukjent element var det ingen selvfølge at dette annonsebanneret skulle klikkes på. Banneret måtte dermed klare å fange oppmerksomhet (grafisk utforming), kommunisere hva man ønsket at mottakeren skulle utføre av handling (brukeropplæring) og samtidig vise kampanjebudskapet "You Will".

Annonsebanneret var på 468x60 piksler og var utviklet av Modem Media (Joe McCambley) og Tangent (Craig Kanarick og Otto Timmons). Banneret hadde en CTR (klikkprosent) på herlige 78%.

Det skal sies at det på samme tid ble lansert bannere for fem andre selskap på HotWired også: MCI, Volvo, Club Med, 1-800-Collect og Zima.

"You Will" var en større markedskampanje fra AT&T med annonsefilmer som viste en rekke futuristiske scenario hvor budskapet var at AT&T bringer fremtiden til deg. Tom Selleck hadde stemmen og alle filmene begynte med "Have you ever..." og sluttet med "You will.”

Her er en sammenstilling av filmene som utgjorde kampanjen.  Sjekk hvor mange av disse fremtidsvisjonene som er virkeliggjort i dag :) 

 

Vi kan konstatere at bannerannonsen har utviklet seg mye på 20 år, men det kan vi snakke mer om i en senere bloggpost…

Vi feirer bannerannonsen med kake og lys - hipp, hipp hurra for bursdagsbarnet!

 

Opprettet 15.08.2018, oppdatert 13.09.2018

Bilde av Helge Olaussen
Helge Olaussen

Reklame og markedsføring i krisetider

Det er underlige tider. Nesten over natten er alt snudd på hodet. Hjemmekontor. Stengte skoler og barnehager. Tomme kjøpesentre. Tonnevis av usikkerhet. Så hvordan skal en stakkars markedsfører...

Les mer
Augmented reality gir avisannonsen nytt liv

Ved bruk av AR-teknologi (Augmented reality), oversatt til norsk utvidet virkelighet har Oktan reklamebyrå i samarbeid med Fly By Media gitt avisannonsen nytt liv og ny aktualitet.

Les mer