Blir du funnet?

E-handelen øker og over halvparten av alle salg skjer etter at kundene har gjennomført undersøkelser på nettet.

Det er mange potensielle kunder som leter etter dine varer og/eller tjenester på nettet. Hver eneste dag. Blir du funnet?

sok-knapp-oktan-oslo

I større og større grad bruker forbrukerne nettet til å orientere seg om tilgjengelige produkter før de skal kjøpe noe. Forbrukerne er opptatt av å sammenligne produkter og priser for å finne hvilke leverandører som er aktuelle.

Er du ikke synlig går du glipp av omsetning. 96% av dem mellom 25 til 44 år er på nett hver dag og i en undersøkelse utført av Google svarer 8 av 10 at det er på internett de søker etter informasjon først. Samspillet mellom den fysiske butikken og den digitale tilstedeværelsen blir stadig viktigere. Kundene forventer å kunne handle når og hvor de vil, og danner seg en samlet oppfatning av den fysiske og den digitale butikken.

Over halvparten av alle salg er drevet av undersøkelser kunden gjør på nett. Det er i søkemotorene (Google) de aller fleste finner informasjon om det de er interessert i å kjøpe. Faktisk så mange som 40% av oss bruker en søkemotor før vi gjør et kjøp. For de fleste vil det være naturlig å være godt synlig både i organiske søkeresultater og med betalte plasseringer (AdWords).

Handel på nett (eHandel) har vært i vekst i lang tid og nå gjøres 38% av alle salg online. I januar og februar 2015 hadde norske bedrifter som tilbyr sine varer på internett og postordre en vekst på 13% sammenlignet med samme periode året før. På tross av at vi gjør stadig mer undersøkelser vurderer halvparten av oss kun en eller to merkevarer før vi tar en avgjørelse om hva vi skal kjøpe.

Det er ikke bare de store nasjonale aktørene som må sørge for å være synlig, men også mindre lokale bedrifter. 59% av forbrukerne leter på nett etter lokale leverandører av varer og tjenester i nærheten av der de bor. Nesten 8 av 10 vurderer maks 3 lokale leverandører før de bestemmer seg. Det de fleste er interessert i når de søker etter lokale bedrifter er åpningstid, priser og hvilke tjenester og varer som tilbys.

kilder:
Googles The Consumer Barometer Survey 2015
Statistisk Sentralbyrå
E-handelsrapporten 2014 - bring.no

Opprettet 14.08.2018, oppdatert 23.02.2020

Bilde av Kristofer Anker
Kristofer Anker
Rådgiver
3 ting du må ha med i neste års markedsplan

For mange markedssjefer er det nå tiden for å legge opp neste års markedsplan, gjerne med et tilhørende budsjett. Pengesekken er sjelden uendelig og for mange er det markedsavdelingen som får forsyne...

Les mer
Ordlisten - en markedsførers beste venn

Ordlister gir næring til læring, også når det gjelder markedsføring. Vi gir deg derfor en kortversjon av dagens mest brukte uttrykk i markedsføring. Barnebok lærdom for noen, opplysningstid for...

Les mer