Den digitale årsrapporten

Hvordan står det til med årsrapporten i vår digitale tidsalder, og finnes det muligheter utenom papir og PDF?

Gratis guide til en vellykket årsrapport

 

Bare så det er sagt: Den trykte årsrapporten lever. Den suppleres riktig nok av en nedlastbar PDF, og har gjerne lavere opplag, men de fleste sverger fortsatt til papir når året skal oppsummeres. Likevel, stadig flere går for digitale løsninger, og mellom trykk og nett finnes flere muligheter.

 

Definisjon

En digital årsrapport er enkelt og greit en rapport som er tilgjengelig i digital form, via digitale medier. De fleste vil nok definere det som en dedikert nettside, men legger man den bredere definisjonen til grunn vil det også favne flere PDF-formater.

En vanlig PDF må nødvendigvis anses som digital sammenlignet med en papirutgave, men den har ikke navigeringsmuligheter som en bladbar PDF eller interaktiv PDF, og den har definitivt ikke den digitale synligheten til en nettside.

 

Digital synlighet

For noen budskap er maksimal spredning og synlighet det viktigste. Hvis man utelukkende henvender seg til aksjonærer og investorer er målgruppen ganske begrenset, men da når ikke rapporten sitt fulle potensial. Er den digitalt synlig kan den utrette mer.

En årsrapport er ikke bare tall og fakta, den er også et verktøy, et viktig visittkort for virksomheten. Googles søkemotorer finner ikke papirutgaven som ligger på disken i resepsjonen, og de får lite ut av den enkle PDF-en man laster ned under «Investor relations» på nettsiden.

En digitalt synlig årsrapport bidrar ikke bare til egen synlighet, den øker også virksomhetens totale synlighet. Hvor mye man vektlegger digital synlighet må altså vurderes før man velger årsrapportens format og distribusjonsform.

Sjekk også vår utfyllende ressursside om årsrapport.

 

Digital-og-mobil-aarsrapport

 

Nettside

En spesialtilpasset nettløsning er det soleklare valget hvis digital synlighet er viktigst. En nettside gir i tillegg muligheter for innhold og utforming som en PDF eller papirutgave aldri kan matche: En mer dynamisk opplevelse, med bevegelse, lyd og levende bilder, responsive grafer samt avansert og intuitiv navigering.

Avhengig av løsningen som velges vil kunden selv kunne generere deler av rapporten, og grafer og tabeller basert på tilkoblede Excel-filer kan enkelt oppdateres direkte i de koblede filene. Dette gir igjen nye redigeringsmuligheter helt fram til publisering.

En egen nettside krever andre startressurser enn papir- eller PDF-utgavene, men innholdet smetter raskere på plass når løsning og design er spikret. Og når neste års resultater er klare ligger grunnlaget der allerede: En levende og moderne løsning, lesbar på alle digitale flater (kan tilpasses for papirutskrift hvis ønskelig) og med potensiale for viral spredning. Og ikke minst, synlig for Googles søkemotorer!

Fordeler:
Avansert navigering, mer levende innhold, utvidede redigeringsmuligheter, enkel og rask distribusjon, lesbart på alle flater, høy digital synlighet

Ulemper:
Ingen innbundet praktutgave å sette i bokhylla…

 

Interaktiv PDF

Ønsker man digital tilgjengelighet, men vil unngå kostnaden med å utvikle egen nettløsning, vil vi anbefale interaktiv PDF. Formatet har muligheter for navigering og klikkbart, interaktivt innhold, og vi har gode erfaringer med å bruke det til årsrapporter. Bannere og innholdsmenyer gir rask navigering til og fra alle sider. Hyperkoblinger og kryssreferanser gir lenkemuligheter innad i dokumentet (eksempelvis mellom notehenvisninger og noter) eller til eksterne nettsider.

Man kan også legge inn film- og lydklipp, eller koble til videofiler som spilles av over nettet. Våre interaktive PDF-er har til nå også vært designet for å muliggjøre utskrift i fullt A4-format, ved å skrelle vekk navigeringselementene i en egen nedlastbar utskrifts-PDF.

Som et supplement til den interaktive PDF-en gir den både kunden og mottakerne alle muligheter, selv om den i utgangspunktet er laget for digital visning. Kjekt å ha for leserne som foretrekker papir.

Fordeler:
Interaktivt innhold og avanserte navigeringsmuligheter, enkel distribusjon, lavere kostnad enn egen nettløsning, kan enkelt tilpasses for utskrift

Ulemper:
Lav leselighet på mobiltelefon, minimal digital synlighet

 

Bladbar PDF

En bladbar PDF ligger som en klikkbar lenke på selskapets nettside og leses som et oppslått, bladbart magasin direkte i nettleseren. Formatet gir økte muligheter for navigasjon, med klikkbar innholdsfortegnelse både i selve rapporten og på en egen sidemeny, og kan enkelt distribueres som en lenke i melding eller e-post.

Fordeler:
Økte navigeringsmuligheter, enkel distribusjon, lav egenkostnad som supplement til papirutgave, mulighet for utskrift

Ulemper:
Lav leselighet på mobiltelefon, minimal digital synlighet

 

PDF

En PDF-fil gir en enkel gjengivelse av rapportens sideoppsett, som å lese papir på en digital enhet. For de fleste er PDF-filen et biprodukt av den trykte årsrapporten, mens et veldig lite mindretall velger den som sitt eneste format. En PDF kan lastes ned fra selskapets nettsider eller leses direkte i nettleseren, og lar seg enkelt videredistribueres som fil eller lenke.

Fordeler:
Enkel distribusjon, lav egenkostnad som supplement til papirutgave, mulighet for utskrift

Ulemper:
Lav leselighet på mobiltelefon, minimal digital synlighet

 

Her kan du lese mer om årsrapport på vår utfyllende ressursside.

 

 

New call-to-action

 

Opprettet 21.08.2019, oppdatert 02.10.2019

Bilde av Yngve Aarøy
Yngve Aarøy
Grafisk formgiver og tekstforfatter
yngve.aaroy@oktan.no
La årsrapporten fortelle selskapets historie

Bak sterke merkevarer står gode historier. Historier som vekker følelser og skaper gjenkjennelse. Historier som blir husket. 

Les mer
5 fine årsrapporter

Årsrapporten er ikke bare tall og fakta, den er også et verktøy for virksomheten, et viktig visittkort. Våre kunder har innsett dette, og sammen gjør vi den årlige rapporteringen til noe mer enn bare...

Les mer