Den store matvarekrigen

Dagligvareleverandørenes Forening (DLF) la denne uken ut en rapport gjenomført av Oslo Economics som omhandler økte matvarepriser og retter skylden for økte matvarepriser mot de store matvarekjedene.

Rapporten viser bl.a. at i perioden 2012 til 2014 har butikkprisene på varer økt med 6 prosent mens prisene fra leverandører til butikk bare økte med 4 prosent i samme periode. Orkla-sjef Peter Ruzicka bekrefter dette bildet i NRK Brennpunkt som ble sendt tirsdag 17. mars. Han sier videre at Orkla alene betaler beløp i milliardklassen for å slippe til i matbutikkene.

NRK Brennpunkt med tema matvarekrigen fokuserer mest, og kanskje noe ensidig på det anstrengte og skjeve forhandlingsforholdet mellom leverandører og matvarekjedene. Uansett, det var interessant og spennende å få med seg. Programmet formidler historien om Rune Forberg fra Hval sjokoladefabrikk som ikke får innpass i de store matvarekjedene, om Rema1000 som feirer seg selv i Las Vegas, intervjuer med Orkla-sjef Peter Ruzicka, Intervju med Steinar Kristiansen, tidligere sjefforhandler i NorgesGruppen som forteller om forhandlingstriks fra den tiden, intervjuer med nåværende sjefforhandler i NorgesGruppen Øyvind Andersen, intervjuer med Knut Jacobsen fra Jacobs på Holtet om hvordan matvarekjedene tar seg betalt for plass i hyllene og hans syn på dette. Dette ispekket diverse innslag med Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug som mener det er nødvendig å regulere det norske matvaremarkedet, samt flere profilerte aktører fra norsk dagligvarebransje.

Har virkelig matvarekjedene så stor makt som det fremgår av dette programmet, og er det bare de som bestemmer hva norske forbrukere skal få på frokostbordet eller til middag? Mitt inntrykk er at vi forbrukere får som fortjent. Norske forbrukere løper etter billigvarer, og dyrere varer av høyere kvalitet råtner i hyllene eller støver ned. Media er stappfull av reklame om de billigste varene enten vi snakker matvarekrigen eller tilsvarende kriger i andre bransjer. Får vi ikke da litt som fortjent - et smalere vareutvalg, eller er det ikke slik det henger sammen?

 

brod-illustrasjon-oktan-oslo


Som en liten kuriositet i dette bilde er det morsomt å observere for eksempel priser og utvalg i brødkategorien. På 90-tallet opplevde norske forbrukere at matvarekjedene brukte prisen på Kneippbrød som konkurransemiddel. Da var det i en lang periode mulig å kjøpe Kneipp til kr 4.90, og noen ganger billigere enn det også. Det var den gang brødhylla etter min oppfatning så svært trist ut, og spesielt etter kl.16.00. I dag er det mer fristende å handle brød. Kategorien har utviklet seg enormt, men det har også prisene. Prisen på et normalt brød er i underkant av kr. 30,-. Dyrt, men godt er det.

Les også:
Listhaug sier nei til ny rapport
NorgesGruppen mener at Brennpunkt tegner et skjevt bilde av bransjen

Skrevet av Morten Bergquist

Opprettet 15.08.2018, oppdatert 23.02.2020

Bilde av Morten Bergquist
Morten Bergquist
Rådgiver
Reklame og markedsføring i krisetider

Det er underlige tider. Nesten over natten er alt snudd på hodet. Hjemmekontor. Stengte skoler og barnehager. Tomme kjøpesentre. Tonnevis av usikkerhet. Så hvordan skal en stakkars markedsfører...

Les mer
Augmented reality gir avisannonsen nytt liv

Ved bruk av AR-teknologi (Augmented reality), oversatt til norsk utvidet virkelighet har Oktan reklamebyrå i samarbeid med Fly By Media gitt avisannonsen nytt liv og ny aktualitet.

Les mer