Dette må SoMe-ansvarlige vite om  Facebook i 2020

Klimakrise, regjeringskrise og viruskrise. Jeg tenker det er viktig å minne oss selv om at det er mye her i verden som faktisk går fremover også. Her har jeg trukket frem oppløftende funn fra de nye Facebook-rapportene som tyder på at det fortsatt er mye håp der ute. 

Utviskede grenser og mangfoldige identiter

Facebook IQ er Facebooks egen innsiktsplattform, og i 2017 lanserte de en serie med artikler basert på resultater fra en global undersøkelse av holdninger blant millenials. Artikkelserien heter "Shifts for 2020 - Blurring boundaries" og jeg synes den treffer ganske godt.

  • De utviskede grensene det siktes til handler om geografi, nasjonalitet, kjønn, kulturell bakgrunn og legning.
  • Undersøkelsene bekrefter at vi millenials først og fremst anser oss som verdensborgere, og ikke innbyggere i landet vi er bosatt i.
  • Vi er stolte av å leve i multikulturelle samfunn og verdsetter forskjeller og mangfold. 
  • Vi er mindre opptatt av sette hverandre i bås og stadig flere av oss oppgir at tradisjonelle kjønnsroller er irrelevant.   

Mange annonsører er allerede fortrolige med de nye normene og vi har de siste årene sett en større variasjon i bruk av talspersoner og nye pronomen som hen. Denne trenden er kommet for å bli. For de flinkeste markedsførerne er dette gammelt nytt og hensynet til mangfold er allerede en selvfølge i kommunikasjonsstrategien.  

For de som henger etter er det på tide å skjerpe seg!

Gratis mal: Publiseringsplan for sosiale medier

GettyImages-1130112004

Vegetarianere og fleksitarianere 

Facebooks nyeste trendrapport dokumenterer buzzord, og temaer folk snakker om, og over hele verden ser vi at klimahensyn endelig har begynt å påvirke valgene vi tar i hverdagen. I Norge hevder mange at en vegetarrevolusjon er på gang. Nesten seks av ti nordmenn spiser nå vegetarisk middag 1–2 ganger i uken eller mer, i følge en undersøkelse opinion har gjort for dyrevernsorganisasjonen NOAH. Disse omtales gjerne som fleksitarianere.  Du spiste kanskje selv en Beyond Burger eller to i året som gikk, og kanskje har kantinen din innført kjøttfri mandag.

Også i land som USA og Tyskland søker folk mer informasjon om plantebasert kosthold, noe Facebook-data er med på å dokumentere. Disse grafene viser hvordan de offentlige samtalene som dreier seg om veggetarburgere og vegarianerlivsstil har økt i volum det siste året. Spesielt blant kvinner og i aldersgruppen 35-54 år. 

Snip20200115_31-1

Selv i den kjøttelskende nasjonen USA har man begynt å snakke mer om planteproteiner og plantebaserte dietter. 

GettyImages-514909527

En grønnere moteindustri

I det motebevisste landet Sverige blir man stadig mer opptatt av etiske valg når det kommer til innkjøp av klær. Moteindustrien står som kjent for astronomiske utslipp, og Sverige fikk i 2019 global oppmerksomhet når de valgte å avlyse Fashion Week. I etterkant har Swedish Fashion Council gått ut med at moteuken vil erstattes av bærekraftsplattformen Fashion X.

Folk er opptatt av det som skjer med klimaet og miljøvennlige materialer og produksjonsmetoder er i vinden som aldri før. Dette er Facebooks-data fra Sverige.

Snip20200115_36

Hva med Norge?

Norge nevnes ikke spesifikt i den offentligjorte rapporten, men min personlige erfaring stemmer godt med disse observasjonene fra land vi liker å sammenligne oss med. En av de aller mest omdiskuterte og delte Facebook-innleggene fra 2019 var NRKs artikkel om Dina (16) som mente at et plagg var oppbrukt etter at hun hadde brukt det to-tre ganger.  Reaksjonene på innlegget tyder på at de færreste synes det er okay å kjøpe seg nye plagg hele tiden. Gjenbruk er derimot veldig i vinden. Det arrangeres stadig flere brukt- og vintagemarkeder, og klesbyttefester popper opp (til og med i Oslo Rådhus). Finn.no lever i beste velgående og gjenbruksappen Tise har over 800 000 registrerte brukere. 

Klimatiltak fra grassrota 

Over hele verden ser vi altså at mennesker legger om livsstilen og iverksetter tiltak på mikronivå. Både regjeringen og EU varsler forbud mot engangsplast og Facebook-gruppen togferie har fått over 34 000 medlemmer.

I Canada er det stadig flere klimaengasjerte mennesker som begynner med birøkting. Både pollinering og birøkting har en signifikant vekst i folkesnakket, spesielt i sommermånedene. 

Store ambisjoner for 2020? Book et møte nå!

Tar ansvar for egen helse

Det er ikke nytt for oss at unge i dag er mer opptatt av helse enn før. Færre røyker, flere er opptatt av kosthold og de trener mer enn ungdomsgenerasjonene før dem. Det siste året har både vinmonopolet og dagligvaren rapportert en økning i salget av alkoholfrie alternativer. Det er ikke lenger tabu å være edru på fest.

En annen trend som fremheves i Facebook-rapporten er at folk i økende grad tar ansvar for egen helse også når det kommer til kosmetikk. Angela Chen skrev i The Verge om at flere unge kvinner får øynene opp for kjemi gjennom deres interesse for hudpleieprodukter. I Frankrike har bruken av apper som analyserer innholdet i hudpleieserier blitt vanlig, og Facebook-data viser en økt interesse for naturlige ingredienser blant den kvinnelige befolkningen. 

Neon og styrketrening?

Stadig flere briter ser ut til å bytte ut puben med gymmen, og det har blomstret opp en rekke nye treningstilbud som gjør treningen til en fest. Raveparty med glowsticks har lokket danseløvene til treningssenterne og det har oppstått nye festivaler som kombinerer musikkopplevelser med fysisk aktivitet fremfor drinker. 

Men om glowsticksene som benyttes er bærekraftige sier rapporten ingenting om...

Se også den operative markedsførerens guide til Facebook.

Opprettet 09.01.2020, oppdatert 24.03.2020

Bilde av Karianne Muldal Erlandsen
Karianne Muldal Erlandsen
Digital Rådgiver Innholdsstrategi
3 ting du må ha med i neste års markedsplan

For mange markedssjefer er det nå tiden for å legge opp neste års markedsplan, gjerne med et tilhørende budsjett. Pengesekken er sjelden uendelig og for mange er det markedsavdelingen som får forsyne...

Les mer
Ordlisten - en markedsførers beste venn

Ordlister gir næring til læring, også når det gjelder markedsføring. Vi gir deg derfor en kortversjon av dagens mest brukte uttrykk i markedsføring. Barnebok lærdom for noen, opplysningstid for...

Les mer