Hva er featured snippets?

Featured snippets kan oversettes tilanbefalte utdrag, ellerutvalgte utdrag

Formålet med anbefalte utdrag i Googles søkeresultat er å raskt og presist besvare søkerens spørsmål eller problemstilling.

Googles algoritme trekker ut svaret fra en nettside og inkluderer sidenes tittel og URL. Utdraget presenteres i en tydelig merket boks på søkeresultatsiden. Dersom du ønsker mer organisk trafikk til nettstedet ditt i 2018 bør du sette deg inn i hva featured snippets er og hvorfor de blir stadig mer viktig å forholde seg til.

Stemmesøk og optimalisering

Søkemotoroptimalisering (SEO) har vært fundamentalt for ambisiøse markedsførere helt siden nittitallet. Det intrikate fagfeltet, som i all hovedsak dreier seg om synlighet i de mest brukte søkemotorene, har utviklet seg i takt med den teknologiske utviklingen og Googles berømte algoritmeoppdateringer.

Vi har tidligere skrevet om hvordan stemmesøk er i ferd med å eksplodere. At stadig flere søk blir utført muntlig medfører også at søketermene formuleres annerledes av brukerne. Tradisjonelt har søkene vært korte og konkrete («Billigste strømselskap»). De moderne stemmesøkene består gjerne av lengre setninger, og er ofte formulert som konkrete spørsmål («Hvilke butikker har den nyeste Iphone på lager?»). En annen trend det er verd å merke seg er at søkene ofte inneholder geografiske spesifikasjoner («Finnes det en kveldsåpen frisørsalong på Grünerløkka?”).

Så hvordan tilpasser Google seg våre nye søkevaner? Ettersom stemmesøk  (og mobilsøk generelt) brukes av folk i farta, vil algoritmen gjøre hverdagen vår enklere ved å levere de best kvalifiserte svarene tilpasset den lille mobile skjermen.

 

Hva er AEO?

AEO står for Answer Engine Optimization, eller svaremotoroptimalisering. At søkene våre oftere formuleres som spørsmål medfører at gjeldende best practice for SEO også utvikler seg. Etterhvert som søkene blir mer spesifikke bør vi som annonsører og webpublisister også svare mer spesifikt tilpasset featured snippets.

Featured snippets blir så viktig at mange har begynt å kalle det Googles «posisjon #0» eller den nye førstesiden.

Her kan du lese flere vanlige forkortelser innen digital markedsføring.

 

Derfor bør du optimalisere for featured snippets

En featured snippet er et fremhevet organisk søkeresultat som visuelt fremheves i SERP-en (søkeresultatsiden) ved å være innrammet i en boks. En featured snippet består av et presist og kortfattet svar på et Google-søk, i tillegg til en tittel og en URL. I tilfeller hvor Google mener det er hensiktsmessig for den som søker, kan den også inneholde et bilde, en punktliste, en tabell eller en forklarende video.

Det er noen år siden featured snippets ble lansert, men det var først i 2016 og 2017 det begynte å bli virkelig signifikant. I følge studier fra sommeren 2017 dukket featured snippets opp i 12 % av søkeresultatene. Den samme studien viste også at snippetene “stjeler” en betydelig andel klikk fra det første organiske søkeresultatet.

Her er et eksempel på hvordan en featured snippet/et anbefalt utdrag ser ut i SERP-en:

Visning-av-Featured-snippet-i-SERP

Hvordan optimalisere tekst for featured snippets?

Det er Googles algoritme som avgjør om informasjonen du tilbyr på ditt nettsted er så presis og informativ at den tilfredsstiller kravene til den ærefulle posisjon #0. Det er ikke alle resultatsider som inneholder slike utvalgte utdrag. For å kvalifisere webtekst for featured snippets bør vi som publisister være nøyaktige og informative, og besvare det brukerne spør om innenfor et kort avsnitt. Matprat gjør det riktig.

Hvordan-optimalisere-tekst-for-featured-snippets


Google er først og fremst opptatt av å gi gode brukeropplevelser og korrekte svar. I følge Google er featured snippets utviklet spesifikt for å forbedre brukeropplevelsen for de som bruker stemme og mobilsøk. Innholdet vi produserer bør informere og utdanne brukerne. En annen anbefaling for å kunne kvalifisere til en featured snippet er å inkludere nøkkelordet i en av sidens titler, og plassere det strukturerte svaret under nettopp denne titlen. Begynn med å finne ut hva målgruppen faktisk lurer på! 

Trenger du hjelp med AEO og SEO?

 

Kilder:

blog.google

moz.com

searchengineland.com

searchenginewatch.com

Opprettet 13.08.2018, oppdatert 12.06.2020

Bilde av Karianne Muldal Erlandsen
Karianne Muldal Erlandsen
Digital Rådgiver Innholdsstrategi
Dette må du vite om SEO i 2020

Keywordstuffing er ut, kontekst og intensjon er inn. I tillegg blir anbefalte utdrag, eller såkalte snippets enda viktigere. Hvis du jobber med innholdsmarkedsføring bør du vite dette om SEO i 2020.

Les mer
SEO vs SEM - Hva er forskjellen?

Dette er et spørsmål vi ofte får fra våre kunder når de skal i gang med å bygge en digital kommunikasjonsplatform rundt inbound marketing eller content marketing.

Les mer