iBeacon - Er gulroten stor nok?

Jeg er nysgjerrig og skeptisk i forhold til iBeacons og alt snakket om at det er denne dingsen (teknologien) som skal bringe handelens online og offline-verden sammen. På nettet kan alt måles, men i den fysiske butikken er de fleste anonyme.

Butikkeiere ønsker å finne ut mer om sine kunder. Hvem som er innom deres butikk, hvor de går, hvor ofte de er innom, hva de kjøper, hva de tar på men ikke kjøper osv. Dette for å forbedre kundeopplevelsen og øke sjansene for konvertering til salg. Jeg synes temaet er spennende og jeg har forsøkt å finne noen indikasjoner på resultater om hvordan iBeacon fungerer som virkemiddel i den kommersielle verden og i kampen om kundene. Det har jeg ikke lykkes med. Alt jeg finner er lovord fra entusiastiske tekno-interesserte som i beste fall gir eksempler på hvordan iBeacons kan bli brukt og noen muligheter for bruk av beacons i retail.

Det er spennende i og for seg hva teknologien muliggjør, men etter det jeg kan forstå er det en svært vesentlig del som mangler. Er shopperen interessert i å delta? Er dette enkelt nok og gir det god nok verdi i forhold til innsatsen som må legges ned for å delta. Ut fra det jeg har sett til nå ser det ut til at barrierene for å delta er for høye i forhold til gevinsten for shopperen. Gulroten må bli mye større og saftigere. Både for å få dem til å laste ned appene som kreves og ikke minst å aktivere appene og godta tilbud og annen påvirkning. Og så må selvfølgelig bluetooth´en være slått på. Skepsis til tross, dette gir helt klart mange nye muligheter for den fysiske butikken dersom shopperen er med.

Om iBeacon

Beacon betyr fyrlykt og kan beskrives som et lokalt fungerende GPS-system, eller en radar som sender og mottar signaler innendørs og ganske presist i forhold til din plassering. PS! GPS fungerer dårlig innendørs. iBeacon-enheten sender kun signaler. Den lagrer ingenting, men trigger en app i telefonen som bestemmer hva den viser deg på mobilskjermen. Rekkevidden er i snitt 70 meter. iBeacon er Apple sin versjon, og dette er et lavenergi-system som fanger opp signaler med informasjon fra en smarttelefon med operativsystemet  ios7 eller 8. Informasjonen kan være alt fra lokalisering av hvor du står til preferanser for varer og tjenester som du selv har lagt inn i en app. Fysisk sett er en iBeacon en liten brikke som kan ha forskjellige former og farger. Teknologien som brukes til å sende og motta signalene er “den nye” lavenergi-Bluetooth´en. Denne Bluetooth-teknologien bruker vesentlig mindre strøm enn den tidligere versjonen som – spiste - batterier. Nå kan Bluetooth være slått på uten risiko for å gå tom for strøm, ikke på grunn av dette iallefall.

Fungerer med -Opt In and Out? / melde seg inn og ut av noe

Dette er kanskje kjernepunktet i forhold til hvor lett dette er å ta i bruk for shopperen. Du må først laste ned en app, så må du registrere deg og helst oppgi noen preferanser, så må du passe på at bluetooth er på og så må du være villig til å bli solgt til. Det er greit å vite at du når som helst kan melde deg ut (opt out), og det skal også være mulig å logge seg inn for å se hva som er registrert på deg, og som du kan slette hvis du ønsker. 

ibeacon-oktan-oslo


Dersom alt funker som det skal - hva er bra for retaileren og shopperen?

Shopperen ønsker å få tak i de beste produktene til den beste prisen på den enkleste måten. Ved å bruke Beacons er det mulig å realisere dette ønsket, men det krever en innsats fra shopperen. Hun må installere en app som kommuniserer med Beacon-enheten. Deretter må hun legge inn informasjon om seg selv og helst preferanser som feks. “liker bakervarer”, “spiser fisk på tirsdag”, liker det merket men ikke det osv. i app´en.  Da blir dette et nyttig verktøy for både retaileren og shopperen.

Hva kan være bra med Beacons for Retailere?

  • Trekke folk fra gaten og inn i butikken. Spesielt bra i handlesentere og definerte handleområder. Regent Street i London er etter sigende den første handlegaten i Europa som tar i bruk Beacon-teknologien for å nå shopperne på denne måten. 
  • Konvertere kunde til kjøper.
  • Styre salg av ønskede produkter med bedre marginer
  • Gi kundene en bedre kundeserviceopplevelse
  • Øke butikkmedarbeidernes effektivitet
  • Analysere kundetrafikk (tidspunkter, plasseringer osv.)
  • Tracke kjøpshistorikk (Hva kjøpes, hvor mye og når)
  • Definere loyalitetsstatus (hvor ofte besøkt butikken, hvor ofte kjøpt osv)
  • Tracke favorittprodukter (gjentagende kjøp, hva som løftes ut av hyllen, tas på ol.)
  • Teste og analysere tiltak, produkter og konsepter

Hva gjør at Beacons er bra for shopperen?

  • Shopperen kan motta mere relevante tilbud
  • Oppdage relevante nyheter
  • Oppleve bedre kundeservice fordi butikkmedarbeideren allerede har fått noen opplysniger om shopperen som gir en bedre dialog med kunden
  • Få direkte belønning der og da gjennom rabattkuponger og bundlinger
  • Bli belønnet for lojalitet ved feks. å bli godskrevet for bonuspoeng
  • Unngå kassakø ved å benytte betalingsløsning i mobilapplikasjonen. Paypal Beacon kommer.

En spe begynnelse

På kampanje.com i helgen fant jeg en artikkel om beacons som handler om et samarbeid mellom selskapet Unacast, Capa og VG. De søker å få kontroll på kundereisen og kunne gi relevante tilbud basert på person og lokasjon. Artikkelen finner du her.

Videosnutter

Her er noen Youtube-snutter om iBeacons forklart på litt forskjellige måter. Kanskje du blir litt klokere.

1. Rubens House (kunstmuseum) i Antwerpen (fra juni 2014)
Denne filmen viser godt hvordan iBeacon fungerer i en ikke-kommers sammenheng.

 

2. iBeacon Retail Analytics (fra aug 2014)



Jeg lurer på om Beacons er det forløsende i en retail online- offline-setting. Det kreves mye av shopperen for at dette skal lykkes. Beacons i andre settinger som feks. for å gi en bedre opplevelsen på museum, på flyplasser og på områder som betyr mye for for deg er kanskje der utviklingen vil skje raskest. Uansett tror jeg det må oppleves en solid merverdi for å få publikum/shopperen til å involvere seg i dette.

Opprettet 15.08.2018, oppdatert 16.10.2019

Bilde av Helge Olaussen
Helge Olaussen

3 ting du må ha med i neste års markedsplan

For mange markedssjefer er det nå tiden for å legge opp neste års markedsplan, gjerne med et tilhørende budsjett. Pengesekken er sjelden uendelig og for mange er det markedsavdelingen som får forsyne...

Les mer
Ordlisten - en markedsførers beste venn

Ordlister gir næring til læring, også når det gjelder markedsføring. Vi gir deg derfor en kortversjon av dagens mest brukte uttrykk i markedsføring. Barnebok lærdom for noen, opplysningstid for...

Les mer