iBeacon - til glede eller besvær?

iBeacon er en trådløs teknologi fra Apple som utvider mulighetene for lokasjonstjenester. Teknologien sørger for at en liten dings, en Beacon, kommuniserer med feks en smarttelefon via bluetooth. Helt enkelt forklart gir iBeacon et varsel til dine apper når du nærmer deg eller forlater en lokasjon hvor det er en Beacon.

En Beacon er egentlig en liten computer som bruker bluetooth for å kommunisere. Den går på batteri og kan lages i mange størrelser og utseender, fra en litt tykk klistrelapp du setter på et produkt til en boks du feks henger opp på veggen.

Beacon-enheten gjør egentlig ikke så mye mer enn å sende et signal. Magien begynner først når smarttelefonen mottar signalet og aktiverer apper som støtter iBeacon. Da åpnes en helt ny verden av muligheter.

En eller flere Beacons plasseres på steder hvor man ønsker å kommunisere noe til en mottaker. En mottaker kan være en smarttelefon, en smartklokke eller en annen enhet som støtter iBeacon.

Når en mottaker kommer innenfor rekkevidden til en Beacon aktiviseres en eller flere apper hos mottakeren som trigger et varsel, eller viser relevant informasjon for mottakeren. Dette kan være utfyllende informasjon om en utstilling du besøker, et spesialtilbud på de løpeskoene du står og ser på i butikken, dagens meny tilhørende restauranten du står utenfor og mye mer. Teknologien åpner også opp for muligheten for mobil betaling.

For en markedsfører kan det høres ut som rene nirvana og for en forbruker kanskje som et mareritt der man ikke slipper unna pågående reklame.

Det er viktig å være klar over at en Beacon ikke kan motta signaler og dermed kan den heller ikke samle data. Derimot kan en app som tar i mot iBeacon samle data etter ditt samtykke.

Det er ikke bare i fohold til markedsføring at denne tenologien er interessant. Når man nå klarer å lage beacons som er så små at de kan festes på et hvilket som helst objekt så begynner vi virkelig å snakke om "The internet of things". Alle fysiske objekt kan dermed få en beacon tilknyttet seg og dermed muligheten for å koble disse opp til internett. Mulighetene dette gir er ganske så spennende. Ta en titt på denne vidoen fra Estimote som gir deg et innblikk i hva de ser for seg:

 

Mange selskap har begynt å teste iBeacon og flere har tatt det i kommersiell bruk. Denne bloggposten fra selskapet Umbel viser 15 interessante eksempler på kjente selskap som er i gang:

15 Companies from airports to retail already using bacon technology 

Men hva med andre teknologileverandører? Sitter de stille og ser på at Apple tar dette markedet? Neida - du kan jo sjekke ut hva for eksempel Samsung gjør med sin Placedge.

Flere norske selskap er også i full gang med å teste ut mulighetene. Et eksempel er tek.no som her viser en demonstrasjon av iBeacon på Hagemessen:

 

Er det flere enn meg som får flashbacks til Steven Spielberg sin "Minority Report" fra 2002 med Tom Cruise?

 

Opprettet 15.08.2018, oppdatert 16.10.2019

Bilde av Helge Olaussen
Helge Olaussen

3 ting du må ha med i neste års markedsplan

For mange markedssjefer er det nå tiden for å legge opp neste års markedsplan, gjerne med et tilhørende budsjett. Pengesekken er sjelden uendelig og for mange er det markedsavdelingen som får forsyne...

Les mer
Ordlisten - en markedsførers beste venn

Ordlister gir næring til læring, også når det gjelder markedsføring. Vi gir deg derfor en kortversjon av dagens mest brukte uttrykk i markedsføring. Barnebok lærdom for noen, opplysningstid for...

Les mer