Med smartphones, laptops og tablets er alle blitt innholdsprodusenter der terskelen for å lage digitalt innhold er lav. Det er bra! Men skal en skape godt innhold for en organisasjon eller en virksomhet - trenges det grundigere grep.
Logoer, kampanjebudskap og reklame møter en overalt. For en organisasjon, en bedrift eller en virksomhet kan utfordringen med å skille seg ut i en sterk og vedvarende strøm av løfter, virke stadig større. Samtidig viser tradisjonell reklame seg stadig mindre effektiv for å påvirke folk.
Ikke nok med det. Dagens utålmodige forbrukere benytter seg gjerne av de tekniske muligheter til å hoppe over reklameavbrekket på TV´n, sette på ad block på laptop-en - eller sender annonsebilaget rett i papirgjenvinningen.

Hvordan skal så en organisasjon eller en bedrift nå fram?
Godt innhold er avgjørende, trolig mer enn noensinne. Ikke minst innen innholdsmarkedsføring eller content marketing - et stadig hetere område for markedsførere - er nyttig, relevant og velpresentert innhold vektlagt.
Ifølge den amerikanske innholdsstrategen Greg Satell bør dagens markedsførere som ønsker å skape innhold, i større grad tenke som redaksjonelle utgivere gjør. Tross alt er innhold ikke en forlengelse av markedsføring, men henter snarere elementer fra publisering, mener han.
Godt innhold kjennetegnes ofte av gode og engasjerende historier - enten de er fortalt med tekst, fotos og/eller videos -? om de framkommer som gode ansattehistorier i konsernets årsrapport, som deler av en bedrifts markedskampanjer, som kundecases i et kundemagasin eller som elementer i virksomhetens tilstedeværelse i sosiale medier.
Historier og fortellinger har alltid blitt brukt når folk skal forholde seg til hverandre og forstå en komplisert verden. Å kunne identifisere og formidle en god og virkningsfull historie - uavhengig av kanal eller publiseringsplattform ? er derfor stadig mer aktuelt.
Så hvordan identifiseres - eller finnes - de gode historiene?
Her brukes gjerne både kunnskap, teft, kreativitet og timing. Men de journalistiske kriterier kan peke en retning: Her velges ?en god sak? (en god historie eller en god ?snakkis?) blant annet ut fra om den er vesentlig, gir nærhet/byr på personifisering/identifikasjon eller er sensasjonell, er aktuell eller inneholder en konflikt.
Den redaksjonelle verktøykassen for å lage/presentere dette innholdet - online eller offline - er også omfattende: Innhold utformes gjerne av tekst, overskrifter, fotos, bildetekster, nyheter osv. og digitalt presentert i tillegg blant annet med triggerord, menyer og navigasjon, videos, vedlegg, aktivitetskalender, adwords, nyhetsbrev, og og sosiale medier som Facebook, Twitter osv. - for å nevne noe.
Uansett: Godt innhold omtales gjerne som virkningsfulle historier som fungerer så bra at:
- de kan bidra til å flytte folks holdninger
- de kan bidra til å øke virksomhetens omsetning eller
- de kan bygge eller styrke merkevaren.
Dette er gjerne historier som berører folk, som gjerne kan deles i sosiale medier, som provoserer til handling, som opplyser og informerer stakeholders og andre, og som inspirerer kunder og konsumenter.
Historier som gjør en forskjell!
Godt innhold kan styrke både relasjoner og søkemotorer. For å oppnå dette er historiene gjerne formidlet med effektive virkemidler, tilpasset de utvalgte kanaler enten det er egne, fortjente og betalte, og så vel online og offline.
Noen eksempler: I stedet for tradisjonelt å informere kundene om produkter eller tjenesters funksjoner og fortreffeligheter, kan bedriften eller organisasjonen heller presentere innhold som folk kan få et ekte forhold til og som de opplever som nyttig.
- Fortell om hvilke konkrete problemer bedriftens produkter kan løse.
- Posisjonér bedriften som bransjeeksperter og styrk kunderelasjonene.
- Kanskje er målet heller å fremme leads til salgsorganisasjonen, bygge omdømme eller skape rekruttering
Hva skal til for å komme i gang?
Det er ingen enkel oppgave å skape godt innhold. Det må utarbeides en plan, en strategi og det må settes av ressurser.
Erfaring viser at knapphet på tid, kunnskap og ressurser ofte kan være en begrensning for å komme i gang. Men bedrifter og organisasjoner som fokuserer på godt innhold opplever en positiv effekt for å nå de mål en har satt seg!