Jeg er et offer for programmatic advertising

I går fikk jeg nyhetsbrev for røde pumps. For noen uker siden fikk jeg reklame for stomiposer.

Hvorfor skjer dette, og hvordan har dette stor verdi for de som kjøper reklame?
Bli med inn i en verden av programmatic advertising, eller på norsk; programmatisk annonsekjøp.

Hva er Programmatic advertising

Det betyr automatisert målretting, kjøp og plassering av annonser.

I gamle dager (altså flere år siden) så gikk man til et mediebyrå og fikk råd om hvor man skulle kjøre kampanjen sin for å nå frem til sin målgruppe. Skulle du selge billetter til en musikkfestival, så satt mediebyrået sammen en pakke til deg. De sørget for å handle inn annonseplass og plassere reklamen din i bladet [MAG], på utendørsboards rundt høyskoler, og en spot på TV3 i sendetiden til Paradise Hotel. Kampanjevarighet ble målt i uker, og trykketiden på magasiner var gjerne flere uker.

 

facebook-collage-oktan-oslo


Ettersom flere og flere medieflater blir digitalisert kan annonseplasseringen gjøres mye raskere og med større presisjon. Bladet [MAG] er lagt ned, og erstattet av blogger og Instagram. Digitalboards har begynt å ta over på stasjoner og kjøpesentre og man ser Paradise Hotel på TV3-appen akkurat når det passer en, og ikke 21:30 på tirsdag. Det er en selvfølge at reklamen må fornye seg.

Når alt er digitalt trenger man ikke kjøpe plakatplasser i én uke, man kan kjøpe det for én dag. Eller bare akkurat de tidene av døgnet som din målgruppe er interessert i dine varer. Mennesker kan bevege seg inn og ut av målgruppen til et produkt avhengig av tid på døgnet og sinnstilstand.

Programmatic advertising er automatisering av det å være; på rett plass, til rett tid, til rett pris, med rett budskap.

 

Fremtidens reklame er programmatic

I filmen Minority Report fra 2002 får hovedpersonen, spilt av Tom Cruise, personlig reklame rettet mot seg når han beveger seg i det offentlige rom. Reklameplakatene gjenkjenner han og serverer målrettet reklame som de tror en mann som han er interessert i. Det virker også som at en av plakatene ser sinnstilstanden hans som stresset, og foreslår noe beroligende. Se klippet under.

Les også: iBeacon - Er gulroten stor nok?

Handlingen i filmen er lagt til år 2054. Men allerede i 2002, samme året som filmen kom ut, la Google grunnlaget for at verdenen som Spielberg så for seg skulle bli virkelighet. De lanserte Google Adwords.

Automatiserte annonseplattformer som vet alt om deg

Dersom du er som ca. 90% av oss nordmenn, så har du en smarttelefon. Dersom den er levert av Samsung, Sony, LG, HTC eller Huawei så kjører den Android operativsystem. Det er bygget av Google for å samle inn informasjon til reklamemålretting. Telefonen samler inn følgende og sender til Google:

Hva du søker etter, hvor du er, hva du slår opp i kart, hvor du navigerer til, hvor fort du kjører, hvilke reklamer du klikker på, hvilke nettsteder du surfer på, hvilke reklamer du har sett, hva du kjøper, hva du skriver i epostene dine, til hvem du sender epost, hvor du tar bilder, kontaktlisten din.

Hvis du i tillegg har facebook app installert, så sendes følgende til facebook: Hvor du er, hvem vennene dine er, hva du snakker med vennene dine om (også i privat chat), hvor gammel du er, om du har barn, hvem familien din er, hvor du har sjekket inn, hvem du har tatt bilde av, sivilstatus.

Med all denne dataen så kan de lage en profil på deg over tid. Reisemønsteret ditt. Hva du kjøper inn før feirer. Hvilke reklamer du har sett i ukene frem til et kjøp. Hvem du har diskutert hva du skal kjøpe med. Og så selger de deg og mennesker som ligner på deg, og lager programmer som sørger for at du får riktig reklame i akkurat det øyeblikket hvor du er lett å overbevise om å kjøpe noe.

Det går rykter om de som har fått reklame for bleier før de visste selv at de var gravide.


Hvor nøyaktig er det egentlig?

Det er nøyaktig nok til at vi ser mer effekt av reklame som er målrettet på denne måten, en når vi kun bruker demografi. Allikevel vil det fortsatt være fare for at en og annen rådgiver i et reklamebyrå har googlet så mye for kunder, at han havner i målgruppen for pumps og stomiposer.

Les også: Er det egentlig noen som klikker på bannerannonser?

Opprettet 14.08.2018, oppdatert 25.02.2020

Bilde av Martin Willanger
Martin Willanger
Rådgiver
3 ting du må ha med i neste års markedsplan

For mange markedssjefer er det nå tiden for å legge opp neste års markedsplan, gjerne med et tilhørende budsjett. Pengesekken er sjelden uendelig og for mange er det markedsavdelingen som får forsyne...

Les mer
Ordlisten - en markedsførers beste venn

Ordlister gir næring til læring, også når det gjelder markedsføring. Vi gir deg derfor en kortversjon av dagens mest brukte uttrykk i markedsføring. Barnebok lærdom for noen, opplysningstid for...

Les mer