Facebook-algoritmen virker ganske ubegripelig, ikke sant? Det er ingen tvil om at når Zuckerberg & co endrer kursen påvirker det oss alle, både som privatpersoner og organisasjoner.
2018 har vært et tøft år for Facebook, med flere skandaler som har svekket tilliten til selskapet. Parallelt har Mark Zuckerbergs teknologer jobbet med å utvikle algoritmen for å styrke sin posisjon blant brukere rundt om i verden. Allerede i begynnelsen av året 2018 annonserte Facebook at algoritmen som bestemmer hva du ser i newsfeeden fremover ville prioritere "meningsfulle interaksjoner" med venner og familie fremfor merkevarekommunikasjon og annet kommersielt innhold. Som et resultat av dette har det blitt vanskeligere enn noen sinne for bedrifter å få organisk synlighet i feeden.
Last ned gratis mal: Publiseringsplan for Facebook

Hva er egentlig meningsfulle interaksjoner?
Allerede for ett år siden annonserte Facebook-sjefen at de ikke lenger var mest opptatt av hvor lang tid vi tilbringer i den blå plattformen, men derimot at den tiden vi bruker er kvalitetstid. Den nye algoritmen prioriterer altså meningsfulle interaksjoner, som handler om dialog, kommunikasjon og samspill. Heller enn passiv scrolling ønsker Facebook at brukerne aktiv tar del i kommentarfeltene, arrangementene og innhold som deles i deres private nettverk.
Dette er noen av de viktigste rankingfaktorene for dagens Facebook-algoritme;
Kommentarer: Engasjement i form av dialog i kommentarfeltene er det beste Facebook vet. Algoritmen belønner derfor bedrifter som klarer å stille gode spørsmål eller engasjere sine følgere til å kommunisere med hverandre.
Reaksjoner: Akkurat som i virkeligheten er “loving” sterkere enn “liking”. Reaksjoner i form av hjerter, latter og gråtefjes er altså med på å booste synlighet i newsfeeden.
Svar på kommentarer: Når det svares på kommentarer foregår en konversasjon. Det er naturligvis en del av det Zuckerberg mener med meningsfull interaksjon.
Linker som deles privat: Det gir kreds til innhold når noen velger å dele innhold med venner og kjente privat.
Reaksjoner på delinger: Algoritmen annerkjenner reaksjoner på innhold noen andre har laget og som du har delt. Interaksjon på høyt nivå.
Se vår komplette guide til Facebook-markedsføring
Slik styrker du synligheten i Newsfeeden
De fleste merkevarer har innsett at organisk spredning av innhold ikke fungerer lenger. For de fleste aktører er det meningsløst å bruke tid på lage meningsfulle og engasjerende poster hvis det ikke er budsjett til å distribuere dem. På den andre siden vil du få mer rekkevidde og annonseeffekt hvis du tilrettelegger for at de betalte innleggene dine skaper engasjement og dialog.
Her er noen tips til hvordan du får mest mulig ut av Facebook-aktivitetene dine i 2019;
Snakk til de riktige menneskene: Sørg for å bygge gode publikum basert på relevant informasjon om målgruppens demografi og interesser. Vi anbefaler som regel alltid å bruke Annonseadministrasjon fremfor “Frem innlegg-knappen”, fordi det er mer økonomisk og gir mye bedre muligheter for segmentering og analyse.
Vær relevant: God kommunikasjon er personlig og aktuell. Tilpass ditt budskap for smalere målgrupper og knytt ditt budskap opp mot deres verdier og interesser.
Tilrettelegg for meningsfull interaksjon: Tekst og budskap som engasjerer er viktig. Prøv deg frem med spørreundersøkelser, konkurranser eller gode spørsmål.
Test og optimaliser: Det nytter ikke bare å slå på noen annonser og forvente resultater. Test ulike budskap og formater, følg med og se hva som virker og ikke virker.
Ha en plan: Vi anbefaler å lage publiseringsplaner på kvartals- eller halvårsbasis. Dette hjelper deg ikke bare med en struktur for å få publisert innhold men også med å få et bedre perspektiv på hvordan din merkevare fremstår over tid.
Bruk video, gjerne live: Live-sendinger er blant innholdet som fremdeles kan få en del organisk synlighet. Kloke hoder spår at snart vil 80 % av vårt digitale mediekonsum bestå av video.
Hold deg til reglene: Høsten 2018 strammet Facebook inn på reglene også når det gjelder innhold som er i grenseland. Budskap som ikke er direkte ulovlig, men som likevel kan virke krenkende har blitt vanskeligere å distribuere. Bilder som viser mye hud (uten å være nakne) kan medføre at annonsene dine ikke blir vist.
PS: Her finner du en fin oversikt over Facebook-algoritmens store oppdateringer de siste 12 årene.
Har du ikke tid til å gjøre research, lage publiseringsplaner, designe, forfatte tekster, segmentere, publisere, optimalisere, analysere og rapportere på alt dette sier du? Ta kontakt med meg da vel. Vi hjelper deg med planlegging og håndtering av sosiale medier.