Vi er alle barn av vår tid. Våre holdninger, verdier og preferanser gjenspeiler den kulturen vi er oppdratt i.
Jeg ble født på slutten av åttitallet og tilhører den såkalte Millennial-generasjonen. Vi fikk internett hjemme da jeg var ni år og jeg hadde Tamagotchi og Minilink før jeg fikk min første (gigantiske) mobiltelefon som 11 åring. Den var særdeles lite smart. Vi hadde ingen sosiale medier i dagens forstand, men vi elsket IRC og MSN og pappa ble sur når telefonregningen kom.
Jeg opprettet Facebook-profil i 2006 og skrev bacheloroppgave om fenomenet året etter. Da jeg backpacket i begynnelsen av tyveårene var internett det eneste jeg savnet og i dag er mobilen alltid innen en armlengdes avstand. Jeg har mistet tellingen på de sosiale mediene jeg bruker og tør ikke gjette hvor mange timer jeg bruker online hver dag.
Jeg har ikke sett lineær-TV de siste ti årene fordi jeg vil selv bestemme hva jeg skal se på og når jeg vil se det. Jeg handler gjerne produkter i butikken, men jeg gjør alltid research på nett først. Det er ikke uvanlig at jeg stopper opp i butikken for å google et produkt jeg holder i hånden. Hva slags erfaringer har folk med dette? Inneholder det miljøgifter? Og kan jeg få det billigere et annet sted?
Millennials baner vei
For Millennials er grensene mellom online og offline-handel flytende og våre digitale vaner styrer både kjøpsatferd og merkevarelojalitet. Selv om vi (enda) ikke tilhører den mest kjøpesterke delen av befolkningen, er min generasjon ekstremt viktige for markedsførere fordi vår forbrukeratferd definerer kursen videre.
Verden over forsøker reklame- og kommunikasjonsbransjen å få grepet på Millennials. Utfordringene handler om valg av medier, skreddersydde kundereiser og personifisering av budskap. Millennials forventer sømløse kjøpsopplevelser og at service, pris og fordelsprogrammer skal være like på nett som i butikk. Millennials er gode ambassadører for produkter og tjenester vi er fornøyd med og medvirkende til suksessen selskaper som Über og AirBnb har oppnådd det siste tiåret.
Generasjon Z kommer etter
Nå er Generasjon Z også blitt voksne forbrukere. De som er født etter 1995 og som sover med mobilen i hånden er villig til å ofre mye for å redde en Snapstreak. De er overrepresentert blant Norges de to millioner snappere og bruker Facebook bare til å snoke. Videokommunikasjon er en livsnødvendighet for Generasjon Z. De har sluttet å ringe hverandre, men de snapper, facetimer og deler videoer på Musical.ly. De liker Instagram bedre enn Facebook og har flere kontoer til ulike formål.
I motsetning til Millennials er Generasjon Z lite opptatt av fordelsprogrammer. Generasjon Z omtales som den mest krevende generasjonen. De vil ikke kjøpe tjenester de ikke identifiserer seg med og lar seg helst inspirere av influencers, bloggernes etterfølgere. Generasjon Z er mindre opptatt av de tradisjonelle kjendisene og bruker 3-4 timer om dagen på Youtube, deres foretrukne søkemotor. De vil ha innhold som er ekte, levert av noen som ligner dem selv. Ingen generasjoner før dem har hatt lavere tillit til tradisjonelle medier og annonsører.
Personas og kundereiser
Det er ingen tvil om at kulturell bevissthet, målgruppeinnsikt og segmentering vil fortsette å være viktige konkurransefortrinn. For at du som annonsør skal kunne tilby tilfredsstillende bruker- og kundeopplevelser trenger du innsikt i hvem dine kunder faktisk er, hvor du når dem og hvordan de ønsker å kommunisere med deg.
Når vi planlegger budskap, design, tone of voice, eventuell bruk av humor og kulturelle referanser er det viktig å ha generasjonsforskjellene med.
For å kunne levere skreddersydde budskap og tilpasset kundekommunikasjon i digitale medier begynner vi ofte med å definere personas sammen med våre kunder. Personasene er idealkunder som representerer hvert sitt segment. Med personas som grunnlag for kreativ produksjon og mediestrategier lager vi kommunikasjon som treffer og engasjerer hver generasjon på deres egne premisser. Programmatisk annonsering og sosiale medier er med på å gjøre dette mulig.
Se vår komplette guide til Facebook-markedsføring