Nei! Du har faktisk ikke lov til å be om tagging!

I havet av konkurranser på Facebook, er det en haug av folk som ikke har satt seg inn i hva de faktisk har lov til. Visste du at siden din i verste fall kan bli slettet, om du ikke følger konkurransereglene?

 

Les vår guide til Facebook-markedsføring

 

Konkurranser på Facebook er populært. Det er enkelt å delta, derfor får de ofte massiv respons fra brukere. Dette er god butikk for dem som holder konkurransene. Jungeltelegrafen er fantastisk på Facebook.

Derfor er det veldig merkelig at så mange ikke har tatt seg bryet med å sette seg inn i konkurransereglene.

Jeg får konkurranser i feeden min daglig. Og daglig er det bedrifter som bryter konkurransereglene.

Ofte er det mindre foretak som ligger i den kategorien. Store foretak har gjerne egne markedsførere eller SoMe-folk som fikser biffen.

De små bedriftene, AS-ene eller enkeltpersonsforetakene styrer gjerne sosiale medier selv. Og flere av dem (IKKE ALLE) setter seg ikke inn i hva som er lov og ikke.

Jeg er såpass A4 at dette irriterer meg.

Hvorfor?

Fordi disse innleggene gjerne krever at man skal tagge en eller flere personer, og/eller dele. Dermed får bedriften og innlegget stor oppmerksomhet (ofte fordi Facebook selv er dårlig til å følge opp).

Det er faktisk ikke lov å be om tagging. Eller deling.

Bryter du reglene, så kan det hende at konkurransen din blir rapportert av brukere og du risikerer at den blir fjernet. Det blir da rapportert som spam.

I ytterste konsekvens kan Facebook slette hele bedriftssiden din.

Dette må du som SoMe-ansvarlig vite

Hvorfor ikke bare sette seg inn i regelverket?

Facebook skriver dette på egne sider:

Kampanjer på Facebook må inneholde følgende:

§ hver deltakers fullstendige fritakelse av Facebook; og

§ bekreftelse på at kampanjen på ingen måte sponses, støttes, administreres av eller har noen tilknytning til Facebook

Administrering av kampanjer

Kampanjer kan administreres på sider, i grupper, i arrangementer eller i apper på Facebook. Personlige tidslinjer og venneforbindelser skal ikke brukes til å administrere kampanjer (f.eks. «del på tidslinjen din for å delta» eller «del på tidslinjen til en venn for å få flere vinnersjanser» og «tagg vennene dine i dette innlegget for å delta» er ikke tillatt).

Så hvordan skal du egentlig utforme en konkurranse?

Du skal ikke:

  • Kreve at deltakere tagger andre
  • Kreve deling av innlegg

Du kan:

  • Be folk om å like innlegget eller siden
  • Be om kommentarer
  • Be om direktemeldinger
  • Be om at deltakere publiserer noe på siden din

Du skal skrive at Facebook ikke sponser, støtter eller deltar i konkurransen (dette er kanskje en regel de fleste ikke følger, og man ofte slipper unna med).

Med andre ord, selv om du ikke kan kreve tags og delinger, så er det lov til å oppfordre til det. Likevel kan det være at Facebooks algoritmer gjør postene mindre synlige. Setninger som «lik og del» er noe som kan straffe seg.

Så, for å gi deg et par eksempler:

Du skal ikke skrive: Tagg fire venner du vil ha med på middag.

Du kan skrive en oppfordring: Har du fire venninner du vil ha med deg?

For å trekke vinneren kan du be brukere fortelle hva som er favorittretten.

Fire damer lener seg mot en bro mens de ser på mobilen

Hva kan vi egentlig be om?

Det er klart du kan kreve noe i en konkurranse. Ellers hadde det blitt litt merkelig. Du kan, for eksempel, be om at publikum legger igjen en kommentar. Eller du kan be om en like på innlegget.

Du kan sende brukerne til en ekstern side for å bli med i konkurransen. Her kan de eventuelt melde seg på med personalia.

Offisielle konkurranseregler

Det er ikke bare Facebooks regelverk du må tenke på når du lager konkurranser. Du må også ha de generelle konkurransereglene i bakgrunn. Altså de offisielle reglene for konkurranser og vilkår. Blant annet skal en konkurranse ha en «trekningsdag» og vilkårene for deltakelse skal komme tydelig frem.

Og ikke glem GDPR. Sender du noen til en ekstern side hvor de må oppgi personalia, er det viktig å holde tunga rett i munnen.

Du må forklare hvorfor de skal legge igjen opplysninger. Opplysningene skal slettes eller anonymiseres når de ikke lenger er nødvendige for formålet de ble innhentet for.

Got it? Så bra :)

Les mer om Facebook her

Opprettet 11.03.2020, oppdatert 20.03.2020

Bilde av Camilla Ulsund
Camilla Ulsund
Webredaktør/Journalist
camilla.ulsund@oktan.no
Ordlisten - en markedsførers beste venn

Ordlister gir næring til læring, også når det gjelder markedsføring. Vi gir deg derfor en kortversjon av dagens mest brukte uttrykk i markedsføring. Barnebok lærdom for noen, opplysningstid for...

Les mer
Dette må SoMe-ansvarlige vite om  Facebook i 2020

Klimakrise, regjeringskrise og viruskrise. Jeg tenker det er viktig å minne oss selv om at det er mye her i verden som faktisk går fremover også. Her har jeg trukket frem oppløftende funn fra de nye...

Les mer