Performance Marketing - Google og galskap !

Som alltid og spesielt nå i den digitale tidsalder handler det om tre ting i reklame:
Rett budskap - til rett person - til rett tid. Den store forskjellen fra tidligere og til nå er at vi nå virkelig kan treffe blink med konkrete bevis på effekten.

Alle tiltak skal kunne måles og det kreves gode verktøy og kunnskap for å kunne tolke data. En stadig voksende andel markedsmidler finner veien mot Pay Per Click, delinger og salg.

Anslagsvise tall (Google og Facebook holder kortene tett til brystet) sier at det ble kjøpt performance marketing for 3 000 000 000 NOK (3 mrd.) her i Norge i løpet av 2014. Det er kun Google og Facebook som tilbyr dette nå når denne artikkelen blir skrevet.


Slik virker det

Det ligger i navnet, performance, eller ytelsesmarkedsføring som vi kaller det på norsk. Man setter opp tracking på hvert stadie i kampanjen, og måler ytelsen i hvert ledd.

model-mathman-01-oktan-oslo

 

 

Performance marketing nøkkelpunkter:

  • Klikktracking pr. kanal og budskap
  • Pris pr. klikk
  • Pris pr. bestilling
  • Automatisk optimalisering
  • Automatisk annonsebudsjett

Google og Facebook sitter på enorme mengder informasjon om brukerne sine (meg og deg). Ved å sette opp forskjellige budskap og målgrupper, kan vi se hvilke annonser som resonerer med hvilke målgrupper. Vi kan også se hvem som klikker på annonsen, og ved å legge tracking på landingsiden, hvem som kjøper produktet.

modell-mathman-02-oktan-oslo


Annonseplatformene Google AdWords og Facebook, tilbyr oss så å automatisk optimalisere for flest mulig salg. Annoseplatformen overvåker kampanjen for oss, og lærer seg mer og mer om hva som skaper salg. 

model-mathman-03-oktan-oslo

Dersom blått produkt slår an hos grønne menn mellom 35 og 65 som har likt sider i kategorien golf, ja, så finner annonseplatformen frem mennesker som ligner på dem, og intensiverer annonseringen mot den målgruppen.

Helt automatisk.

Budsjett

Du setter selv opp hvor mye du vil annonsere for per dag. Algoritmene vil optimalisere leveringen og målgruppen slik at du får mest mulig salg ut av annonsekronene. Har du god nok kontroll på marginene og tilgang på nok produkter, kan du ta den ytelsebaserte markdsføringen helt ut og sette bort budsjettstyringen.


La Google´s datamaskiner styre annonsebudsjettet

Ved å fortelle Google bruttomarginen på hvert produkt, kan du la Google bruke så mye penger og annonsere hvor mye som helst, så lenge du fortsatt tjener penger på hvert salg. Da vil Google optimalisere annonseringen og selge helt til målgruppen er brukt opp.


Hvordan vet vi hvilke annonser som virker?

Det vet vi ikke sikkert, men vi finner det raskt ut når vi er ?på lufta?. Med den erfaring vi og annonsør opparbeider kan vi komme så nær som mulig i et godt annonsebudskap og ved å variere uttrykk, layout og budskap innenfor rammene av en annonsekampanjen vil sannsynligheten være stor for å få god effekt av annonseringen.


De gode ideene er ikke døde - de må bare måles!

Vil denne måten å drive markedsføring på styrke eller svekke merkevaren din? Betyr det noe fra eller til? Kan vi droppe å jobbe tradisjonell merkevarebygging i andre kanaler enn nettet? Trenger vi å være kreative? Hvor sterk er merkevaren din? Hva er konsekvensene?

Holder det å komme på 3. eller 4. plass i Google-søk og likevel stikke av med seiern fordi din merkevare er mer kjent og har større tillit enn de som troner over deg, eller vil de som troner over deg i Google-søk automatisk oppfattes som mer seriøse og som de sterkeste merkevarene.

Vi tror at det er, og vil i all overskuelig fremtid være behov for de smarte tankene - de gode idéene som skiller en bedrift fra en annen. Disse idéene kommer fremdeles til å lages av folk som har evnen til dette, enten de jobber i organisasjonen eller i et kommunikasjonsbyrå som har utviklet seg med tiden og er medspiller i den digitale hverdag.

madman-illustrasjon-oktan-oslo


Google og galskap!

Vi trenger både idéskaperen og mattehodet. Hånd i hånd vil disse vil skape nye samarbeidsformer, se nye muligheter og skape ny og effektfull reklame. Vi gleder oss!

madmad-og-mathman-illustrasjon-oktan-oslo

 


Skrevet av  Morten Bergquist og Martin Willanger

Opprettet 15.08.2018, oppdatert 23.02.2020

Bilde av Martin Willanger
Martin Willanger
Rådgiver
3 ting du må ha med i neste års markedsplan

For mange markedssjefer er det nå tiden for å legge opp neste års markedsplan, gjerne med et tilhørende budsjett. Pengesekken er sjelden uendelig og for mange er det markedsavdelingen som får forsyne...

Les mer
Ordlisten - en markedsførers beste venn

Ordlister gir næring til læring, også når det gjelder markedsføring. Vi gir deg derfor en kortversjon av dagens mest brukte uttrykk i markedsføring. Barnebok lærdom for noen, opplysningstid for...

Les mer