Periscope - nærmere teleportering kommer du ikke

Det dukker stadig opp nye sosiale medier.  Mange får et kortvarig liv og går over i glemselen, mens andre tar av som  nyttårsraketter. Oppfinnsomheten er stor og iveren etter å prøve nye ting er glødene. Vi tar en titt på Periscope.

Periscope er en ny rakett som foreløpig ser ut til å kunne feste seg på stjernehimmelen og ikke falle ned med det første. Det er Twitter som står bak og de har kløktig nok integrert de to tjenestene til å spille på hverandre. Det gir øyeblikkelig oppmerksomhet og brukerne strømmer til for å prøve tjenesten.

Periscope, er som de selv sier, det nærmeste du kommer til teleportering i dag. Riktignok snakker vi ikke om en fysisk forflytting fra et sted til et annet, som vi har lært gjennom utallige sci-fi filmer, men å kunne se gjennom en annen persons øyne uansett hvor på kloden denne personene befinner seg. Igjen er det mobilen, menneskets nye lem ervervet ved dagens digitale revolusjon, som gjør dette mulig. Periscope lar deg streame levende video i sanntid og gi andre muligheten for å koble seg opp på streamen, se hva du ser, og kommentere live.

screenshoot-periscope-feed-italia-oktan-oslo

 

Det er bare å innrømme det - dette er svært avhengighetsskapende. Jeg brukte hele data-abonnementet mitt på to dager i påsken i min iver etter å se bølgene slå inn på Palm Beach, følge Ingvild Moen på båt i Lofoten i fantastiske omgivelser, gå gjennom New Yorks gater i morgenrushet, så på solnedgangen på White Beach Boracay Islands på Philipinene, være med på sykkeltur i Bejing og mange andre morsomme, rare, inspirerende og pussige live øyeblikk.

screenshoot-periscope-feed-oktan-oslo

 

Selvsagt er det også mye du absolutt ikke ønsker å se, men som mange tydeligvis har behov for å vise.. I tillegg til å kunne oppdage verden og få delta på hendelser du ellers ikke ville fått mulighet til, åpner dette også  for menneskets iboende kikkertrang - og det er ikke alltid like positivt.

Periscope gir meg virkelig blandede følelser. I det ene øyeblikket fryder jeg meg over å bli tatt med på en spennende reise og kan kommunisere gjennom å skrive kommentarer som streameren kan velge å kommentere verbalt eller ikke. I neste øyeblikk er jeg kommet inn på en stream hvor jeg føler meg som en snuskete kikker.

Sett med reklame og markedsføringsøyne åpner Periscope opp en spennende verden. Her kan merkevarene boltre seg i streaming av produktlanseringer, events, behind the scene opplevelser samtidig som de får live kommentarer og tilbakemeldinger. Det går nok ikke lange stunden får vi også får se kreative konkurranser, øyeblikkstilbud og andre former for lojalitetsbygging og salg.

En helt annen dimensjon er mulighetene for å dokumentere live hendelser i alle former som krigføring, opptøyer, naturkatastrofer og andre nyhetsinteressante øyeblikk. Faren er samtidig tilstede for misbruk i form av propaganda, agitasjon, sex og alt annet noen ønsker å påvirke andre med. Periscope har selvsagt satt retningslinjer for å forhindre slik bruk, men det er foreløpig vanskelig å se hvordan man skal kunne klare å ha full kontroll.

Vi er helt i startgropen på denne form for sosiale medier så her vil mye skje og videreutvikle seg. Spennende er det i hvertfall. Nå om dagen er Perisope helt klart en av mine mest brukte apper, så får vi se hvor lenge det varer.

Periscope laster du foreløpig ned som en app for Iphone eller Android. Det finnes også alternativ til Periscope om du vil sjekke ut, og en av de mer kjente er Meerkat.

 

Opprettet 15.08.2018, oppdatert 16.10.2019

Bilde av Helge Olaussen
Helge Olaussen

3 ting du må ha med i neste års markedsplan

For mange markedssjefer er det nå tiden for å legge opp neste års markedsplan, gjerne med et tilhørende budsjett. Pengesekken er sjelden uendelig og for mange er det markedsavdelingen som får forsyne...

Les mer
Ordlisten - en markedsførers beste venn

Ordlister gir næring til læring, også når det gjelder markedsføring. Vi gir deg derfor en kortversjon av dagens mest brukte uttrykk i markedsføring. Barnebok lærdom for noen, opplysningstid for...

Les mer