Googleresultatet prioriterer mobilvennlige nettsider

Den 21. april startet Google utrullingen av en ny rangeringsalgoritme. De fremhever de som tenker på mobile brukere.

Etter eget utsagn vil endringen skje gradvis, og selve utrullingen skulle ta en ukes tid. Det betyr at fra denne uken kan du oppleve fall i trafikken inn til siden din dersom den ikke er mobilvennlig.

Forsvinner jeg fra Google?

Det er viktig å presisere at det er kun søk som kommer fra mobiltelefoner, som blir berørt av sorteringen. Søk som kommer fra datamaskiner vil få den samme rekkefølgen på resultatene som før. Så du forsvinner ikke fra Google, men du rykker nedover resultatsidene hos de som søker etter deg fra mobiltelefon.

En bruker som fant bedriften din ved et søk fra datamaskinen, vil ikke finne deg igjen når hen Googler deg på farten senere.

Googles mobilvennlig sjekk

For at det skal være enkelt for deg å teste din egen nettside, har Google laget en sjekk. Denne nettsiden lar deg skrive inn adressen til nettstedet dit. Google kjører igjennom det med sine roboter, og gir deg dommen umiddelbart.

Du får ikke noe karakterkort. Enten er nettsiden din mobilvennlig eller så er den det ikke.

Slik lager du en mobilvennlig nettside

Det er to måter å gjøre det på. Responsiv nettside, eller en egen mobilside. En responsiv nettside tilpasser seg størrelsen på skjermen den vises på automatisk. Du kan se det på vår side nå, ved å ta tak i hjørnet på nettleservinduet ditt og endre størrelse på det. Tekst og bilder tilpasser seg automatisk.

En egen mobilside, er som navnet antyder å lage en separat side med egen adresse. Mange velger å sette m. foran sin vanlige nettadresse. Det kan virke som en kjapp og grei måte å løse det på, men mitt råd er å tenke deg nøye om. La meg vise noen fordeler og ulemper med de to metodene.

Responsivnettside fordeler

  • Tilpasser seg automatisk til alle skjermstørrelser
  • Alt innhold tilgjengelig uansett hvilken enhet du bruker
  • Alt ligger på ett sted, og oppdateres ett sted


Responsivnettside ulemper

  • Må bygge opp nettstedet på nytt
  • Kompromisser på navigering kan være nødvendig


Egen mobilside fordeler

  • Trenger ikke bygge nettstedet på nytt
  • Brukeropplevelsen kan skreddersys uten kompromisser


Egen mobilside ulemper

  • Du må lage en egen nettside for hver størrelse.
  • Du må legge inn innholdet ditt 2 steder
  • Du må holde 2 nettsteder oppdatert
  • Når man deler linker, så kan brukeren få opp feil side

Endel undervurderer urfordringen med å holde 2 nettsteder oppdatert med den samme informasjonen. Det finnes verktøy som forsøker å bøte på dette, ved automatisk overvåkning og kopiering. Disse fungerer ikke fullgodt.

For endel kulminerer dette i at man kun legger ut f.eks kontaktinformasjon og åpningstider på den mobilvennlige og tvinger brukeren til å trykke på en "vis full nettside" lenke for å få alt innhold. For mange brukere så blir mobilsiden da kun et hinder for de i å finne den informasjonen de søker!

Gjør nettsiden responsiv

Mitt råd er å gyve på og gjøre nettsiden responsiv med en gang. Litt avhengig av designen og navigasjonen på nettstedet ditt så kan det være at det lar seg gjøre å bygge om den nettsiden du har. Eller kanskje det er på tide med oppgradering uansett?

Skrevet av Martin Wilanger

 

Opprettet 15.08.2018, oppdatert 25.02.2020

Bilde av Martin Willanger
Martin Willanger
Rådgiver
3 ting du må ha med i neste års markedsplan

For mange markedssjefer er det nå tiden for å legge opp neste års markedsplan, gjerne med et tilhørende budsjett. Pengesekken er sjelden uendelig og for mange er det markedsavdelingen som får forsyne...

Les mer
Ordlisten - en markedsførers beste venn

Ordlister gir næring til læring, også når det gjelder markedsføring. Vi gir deg derfor en kortversjon av dagens mest brukte uttrykk i markedsføring. Barnebok lærdom for noen, opplysningstid for...

Les mer