SEO vs SEM - Hva er forskjellen?

Dette er et spørsmål vi ofte får fra våre kunder når de skal i gang med å bygge en digital kommunikasjonsplatform rundt inbound marketing eller content marketing.

Egentlig er det misforstått fordi SEM (Search Engine Marketing) er en overliggende kategori hvor SEO (Search Engine Optimization) er et av virkemidlene. Det de fleste mener når de stiller spørsmålet er om de bør satse på synlighet i søkemotorene ved hjelp av SEO eller betalt søk (Pay Per Click).

For å forstå må vi vite hva som er forskjellen mellom de to:

SEO dreier seg om å gjøre tiltak som øker den organiske synligheten til utvalgte websider i søkemotorene.

PPC handler i denne sammenheng om å annonsere i søkemotorene og betale per klikk for den trafikken du får til websiden din.

 

screenshot-ppc-vs-seo

 

Svaret på hva du skal velge vil i de aller fleste tilfelle være et Ole Brumm-svar: Ja takk begge deler. De aller fleste kundene vi jobber med benytter begge taktikker og vi ser store fordeler i å bruke begge virkemidler i tett harmoni.

For å bygge høy organisk synlighet i Google og andre søkemotorer handler det om å ha et langt perspektiv. Det er viktig å sørge for at man har en teknisk god nettside og samtidig ha høy fokus på å produsere godt innhold som brukerne kan ha nytte av.

En kontinuerlig revisjon av eksisterende innhold på websiden er også viktig. 
Når nettsiden blir gjennomsøkt (crawlet) av søkemotorene vil de oppdage at websiden din til stadighet blir oppdatert. Google registrerer også at brukerne setter pris på det de finner ved at de bruker tid på siden din og kommer tilbake for mer. Det belønnes med høyere ranking og jevn klatring til toppen.

Som nevnt må man ha et langt perspektiv og være tålmodig. Hvor lang tid det tar vil avhenge av hvilke type nøkkelord og informasjon det er snakk om.

 

New call-to-action

 

Betalt søk på den annen side er en rask måte å bli synlig på. Ved å opprette en kampanje i for eksempel Google Ads kan du være på førstesiden i løpet av kort tid. Bruk av betalt søk kan være svært nyttig når du lanserer en ny webside eller har nye produkter eller tjenester du ønsker å markedsføre. Betalt søk er svært målbart fordi du kan se eksakt hvor mye trafikken koster deg og hva den gir i form av verdi på websidene din om det er snakk om kjøp, utfylling av kontaktskjema eller andre typer konverteringer.

Felles for begge fremgangsmåter er at du må sørge for godt innhold på websiden din som svarer på brukerens søk. 

Som nevnt vil vi i de fleste tilfelle anbefale å jobbe målrettet med begge taktikker for på den måten å få høyest mulig effekt ut av de ressursene som er tilgjengelig.

SEO og SEM er helt sentralt når vi jobber med digital markedsføring uansett metodikk. For både Inbound Marketing og Content marketing er dette viktige virkemidler for å lykkes.

Les mer om: Inbound marketing som grunnmur i markedsføringen

Opprettet 13.08.2018, oppdatert 22.03.2020

Bilde av Kristofer Anker
Kristofer Anker
Rådgiver
3 ting du må ha med i neste års markedsplan

For mange markedssjefer er det nå tiden for å legge opp neste års markedsplan, gjerne med et tilhørende budsjett. Pengesekken er sjelden uendelig og for mange er det markedsavdelingen som får forsyne...

Les mer
Ordlisten - en markedsførers beste venn

Ordlister gir næring til læring, også når det gjelder markedsføring. Vi gir deg derfor en kortversjon av dagens mest brukte uttrykk i markedsføring. Barnebok lærdom for noen, opplysningstid for...

Les mer