Short & Sweet – effektiv bruk av film og animasjon

En gullfisk kan konsentrere seg i ni sekunder, mens Microsoft har forsket seg fram til at konsentrasjonsevnen hos mennesket har falt til gjennomsnittlig åtte sekunder i 2017. I år 2000 konsentrerte vi oss i hele 12 sekunder, så noe har skjedd. Gullfiskene holder ut lenger enn vi gjør.

Konklusjonen i Microsofts studie er at vår digitale livsstil svekker konsentrasjonsevnen. 

Dette har konsekvenser for hvordan vi skal kommunisere på youtube og i SoMe. Vi blir mer og mer bevisste på at det gjelder å fatte seg i korthet for å få folk på kroken - og engasjere seg i det vi har å si. Vi sitter alle og venter på å få trykke på skip-knappen. 

YouTube ser hvilken vei det bærer, og introduserer formater for videoannonsering som er langt kortere enn vi er vant med - de kaller det haiku-formater. På seks sekunder skal man fange interesse og friste folk til å se mer. Denne trenden ser vi også i typiske mobil-medier som Facebook, Instagram og Snapchat. Her er man ikke nødvendigvis begrenset til seks sekunder, men tankegangen er den samme. Det handler om å synes i strømmen uten å oppleves som påtrengende.   

Slike format betyr at vi må snu opp ned på tradisjonell tankegang - vi bruker ikke lenger 30 sekunder på å komme til poenget. I stedet kan man f.eks lage flere korte, poengterte snutter som bygger på hverandre og til sammen forteller en historie. Det korte formatet gjør at også man kommer langt med enkle og billige virkemidler – det kan være lurere med mange, små og gode idéer i jevnlige drypp enn en enkeltstående dyr produksjon.

Her er noen erfaringer vi har gjort oss:

  • Ikke irriter! Vær et friskt pust, et velkomment innslag
  • Vær forsiktig med lyd - snutten må fungere uten uansett. Bruk animert tekst og andre visuelle hjelpemidler i stedet.
  • Si én viktig ting, ikke tre. Stripp ned budskapet ditt, vær poengtert.
  • Tenk kontekst - hva slags modus er publikummet ditt i når de ser budskapet ditt - på trikken? I sofaen? På jobb? På hytta?

Vi forteller mer om dette på frokostseminaret Short & Sweet den 29 april. Det er selvfølgelig gratis, og vi byr på kaffe og noe å bite i. Velkommen skal du være!

Opprettet 13.08.2018, oppdatert 23.02.2020

Bilde av Amund Hesbøl
Amund Hesbøl
Senior designer
Reklame og markedsføring i krisetider

Det er underlige tider. Nesten over natten er alt snudd på hodet. Hjemmekontor. Stengte skoler og barnehager. Tomme kjøpesentre. Tonnevis av usikkerhet. Så hvordan skal en stakkars markedsfører...

Les mer
Augmented reality gir avisannonsen nytt liv

Ved bruk av AR-teknologi (Augmented reality), oversatt til norsk utvidet virkelighet har Oktan reklamebyrå i samarbeid med Fly By Media gitt avisannonsen nytt liv og ny aktualitet.

Les mer