Morgenkaffen: 3 ting du bør fokusere på ved et redesign

VARIGHET:  7:53 minutter  |  Helge Olaussen

Heisann!

Jeg heter Helge og har jobbet med nettsider helt fra internett ble allment tilgjengelig. I dagens Morgenkaffe tar jeg opp 3 ting du bør fokusere på når du skal redesigne dine nettsider. Jeg håper du finner dette nyttig.

Ønsker du flere råd eller hjelp med redesign eller nye nettsider, ta gjerne kontakt med oss.

Kjør film!

Kontakt oss for en prat


 

Avskrift av video:

God morgen og velkommen til Morgenkaffen med Oktan. Jeg heter Helge og jeg skal ta dere gjennom tre ting dere bør fokusere på når nettsidene skal fornyes.

Det er særlig tre grunner til at et selskap ønsker å gjøre endringer på eksisterende nettsider:

Det ene er at det kan oppleves tungt å jobbe med innholdsoppdatering, og nesten umulig å gjøre andre endringer. Som feks å tilføre et menypunkt. Legge til nye sider. Eller legge inn nye tjenesteområder, produkter eller informasjon som man tidligere ikke hadde tenkt skulle være på siten.

Den andre grunnen er at nettsidene er lite responsive. Dvs at de fungerer veldig dårlig på andre flater enn på en PC skjerm. Når det kommer til mobil så skaleres innholdet ned i beste fall, men blir nesten umulig for leserne å manøvrere i og ikke minst lese i.

Den tredje grunnen er gjerne design. Veldig mange opplever at nettsidene, kanskje laget for 3-6 år siden, begynner å bli umoderne i sitt layout og sine designelementer. Bedriften har endret seg mye på de årene. Teknologien har endret seg. Design og trend har endret seg, og man ønsker å vise at man følger med i tiden.

Da er vi ved kjernen. De tre viktigste tingene som vi skal fokusere på når vi skal redesigne nettsider:

Det er nummer en: Definer hvem vi skal prate til. Hvem skal vi nå? Målgruppene våre.

Nummer to: Hva er det vi ønsker at besøkende til nettsidene skal utføre av handlinger?

Nummer tre: Hvordan kan vi måle suksess? Og hva er suksess for oss?

De tre tingene skal vi gå gjennom litt nærmere nå.

Punkt en: Hvem skal vi snakke til?
Det holder ikke å si at vi er til for alle. Og at alle vil høre på hva vi har å si. Vi må definere om vi snakker til privatpersoner, ansatte i bedrifter eller kanskje medlemmer av en organisasjon. Og vi kan heller ikke stoppe der. Vi må vite hvilke bransjer eller næringer er det vi henvender oss til.

Når vi er kommet så langt må vi se på hvem er det beslutningstakerne i de selskapene eller organisasjonene som vi ønsker å få nye kunder eller nye interessenter fra. Når vi er kommet så langt, da vet vi først hva er det vi trenger av innhold og hvordan skal vi formulere vårt budskap, slik at målgruppen vår forstår hvem vi er, hva vi har å tilby og hvilke fordeler de har ved å benytte oss som deres leverandør.

Punkt to: Hvilken handling er det vi ønsker at besøkende skal utføre på nettsidene våre når de kommer til oss?
Det holder ikke å være fornøyd med at de oppdager hvem vi er eller får informasjon om selskapet, produktet eller tjenestene. Vi ønsker å få de besøkende til å gjøre en handling. Det kan være et kjøp. En bestilling. Det kan være at de ber om ytterligere informasjon. Booker et møte eller demonstrasjon. Fyller ut et skjema for videre oppfølging. Melder seg på et nyhetsbrev. Eller kanskje også laster ned noe informasjon som gjør at de får tilegnet ny kunnskap eller øke kjennskap til det vi tilbyr.

Her er det flere alternativ. Og tenk nøye gjennom hva du vil at de besøkende skal sitte igjen med av både inntrykk og informasjon etter å ha vært på nettsidene dine. Og tar du det hakket lenger, som du bør, skal du også tenke på, etter at de har vært å nettsidene dine - hva ønsker du da skal skje?

Punkt tre: Hvordan måler vi suksess?
Veldig mange bruker Google Analytics for å måle besøk til nettsiden. Da ser vi gjerne på: Hvor mange besøker oss? Hvor mange kommer tilbake og besøker oss? Hvilke sider er mest interessante? Hvor lang lesetid har vi på sidene våre? Og vi ser også ofte på fluktrate - Hvor er det folk forlater oss og hvorfor gjør de det? Det er gode data. Det er viktige data.
Men det kan ikke være dine eneste måleparametre på hvor vidt nettsidene dine gjør jobben sin eller ikke.

I forrige punkt snakket vi om at vi må definere handlinger som vi ønsker at besøkende skal utføre. Handlinger som gir oss muligheten til å måle og derav optimalisere. Vi trenger de harde fakta. Vi trenger å vite hvor mange møter er booket? Hva har vi solgt - eventuelt i kroner og øre? Hva er bestilt? Hvor mange har fyllt ut kontakt oss skjema? Hvor manga har lastet ned informasjon? Hvor mange har brukt kalkulatoren vi har laget? Hvor mange har bedt om mer informasjon? Og så videre. Det er de harde fakta og det er det som definerer hvor vidt vi klarer å konvertere besøkende til leads, som igjen kan bli kunder. Her må du ikke snuble og her skal du ta deg god tid.

Synes du det er vanskelig så kontakt gjerne noen som jobber med dette til daglig, som kan hjelpe deg på veien. Eller kjør litt Google søk. Det er ikke så vanskelig, men det er en jobb som må gjøres.

For å oppsummere:
Ved å ha fokus ved et redesign eller endring av nettsider på hvem vi snakker til. Hvilken handling ønsker vi at de besøkende skal utføre på nettsidene våre. Og hvordan måler vi suksess ved å se hvor vidt de besøkende har utført handling eller ikke.

Det er kanskje de tre viktigste punktene du skal fokusere på. Og når du har det på plass får du ikke bare nettsider som jobber for deg, men du kommer også til å kunne leve med nettsidene i mye lenger tid.

Takk for meg. Håper det var god informasjon. Håper du fikk noe å tenke på. Skulle du ønske mer informasjon? Ta gjerne kontakt med oss.

Ønsker deg en god dag videre. Kanskje ses vi til neste morgenkaffe?

Opprettet 21.05.2020, oppdatert 12.11.2020

Bilde av Helge Olaussen
Helge Olaussen