Morgenkaffen: Tips til visuell identitet

VARIGHET:  5:52 minutter  |  Anne Holm

Visuell identitet handler om å vise hvem dere er som bedrift slik at dere når ut til den rette målgruppen, men er det så lett?

Anne gir deg noen gode tips og råd du kan bruke til å styrke din bedrifts visuelle identitet.

Kontakt oss for en prat


 

Avskrift fra video:

Hei, og god morgen. Jeg heter Anne og jobber som grafisk designer i Oktan Oslo.
I dag skal jeg snakke litt om Visuell identitet.

Men hva er egentlig Visuell identitet?

Men hva rommer egentlig begrepet visuell identitet?
og hvorfor er den så viktig? Vel, det handler om å tenke helhetlig og vise omverdenen hvem man er og hva man står for. En klesbutikk er for eksempel ikke bare en klesbutikk. Den har gjerne en bestemt målgruppe, et visst utvalg av klær og en bestemt stil. Da bør alle visuelle elementer som skilt, butikkutforming og -interiør, til logo, fargebruk og typografi følge opp konseptet og understreke den ønskede butikkprofilen.

En visuell identitet dreier seg altså om helhetstenkning og skal til syvende og sist bidra til at et firma framstår tydelig og konsekvent overfor kundene sine. En visuell identitet handler om å gi et godt førsteinntrykk, om å skape troverdighet og om å være gjenkjennelig. Kundene skal forstå hvem de har med å gjøre - uten at det oppstår uklarheter og misforståelser.

Visuell identitet, logodesign og merkevarebygging har alle hver sine oppgaver. Til sammen skaper de et helhetsinntrykk av bedriften eller produktet ditt. Med en slagkraftig visuell identitet, har du et konkurransfortrinn i kontakt med potensielle og eksisterende kunder. Du vil bli oppfattet som en seriøs aktør i markedet og dermed stå sterkere hos kundene dine enn hva dine konkurrenter vil.

Visuell identitet er en viktig del av merkevarebygging og er den måten du kan appellere til din målgruppe. For å gjøre dette må du være tydelig med “hvem du er” som bedrift. For å gjøre dette må du ta noen valg:

Luksus eller et billig alternativ?

Den visuelle identiteten til en bedrift har ofte et uttrykk som sier noe om pris på det de leverer. Dyre luksusmerker som f eks Hermés og Rolls Royce har ofte et enkelt uttrykk. Det som kjennetegner slike merker er:

 • Mye white space, luft,
 • Stilren typografi
 • Farger er ofte i jordtoner og mye svart


Bildene er gjerne nærbilder av produktene, med fokus på detaljer. Om det er mennesker i bildene så er det gjerne kjente mennesker og ofte ikke veldig mange mennesker i samme bilde.

Se på dette:

Den visuelle identiteten til slike merker skal ose dyrt, luksus og eksklusivitet. Motpolen til luksusmerkene er billigmerker. Å ha et uttrykk som oppleves som billig er ikke alltid negativt. Flere merker baserer seg på å levere billige produkter og da må det være tydelig for forbrukeren.

Den visuelle identiteten til merker som markedsfører seg som et billig alternativ har ofte:

 • Sterke farger
 • Mange elementer
 • Moderne typografi
 • Stor skriftstørrelse
 • Bilder med klare farger og med glade mennesker

Se på dette:

Du må altså ta et valg om du ønsker at forbrukeren skal oppfatte deg som et dyrt luksusmerke eller et billigere alternativ.

Logo - din visuelle merkelapp

Logoen er essensielt for bedriftens visuelle identitet. Det er logoen som man ofte blir gjenkjent på og det er en merkelapp du kan sette på alt du er avsender av for å sikre at forbrukeren vet hvem det kommer fra.

Flere bedrifter velger å kun skrive navnet på firmaet, og da er valg av font det virkemidlet man har for å fremstå slik man ønsker.

 • Velger man en moderne enkel font får man et tidløst minimalistisk uttrykk
 • En leken font kan ofte oppfattes barnlig og humoristisk, lite selvhøytidelig.
 • En klassisk font med seriffer oppfattes gjerne mer luksuriøs og tradisjonell.

Det er viktig å også tenke på bransjen du er i. Du vil f.eks sjelden se et begravelsesfirma eller advokatfirma med en leken og morsom font. Et tips er å være nøye med at firmanavnet kan leses, i alle settinger. En flott kalligrafert font kan være fin å se på, men ikke alltid enkel å lese. Du vil at logoen OG navnet skal huskes, derfor må det være tydelig hva firmaet heter.

Se på dette:

Logo-elementer er glimrende om man f.eks har et langt firmanavn og i dag trenger man oftere å bli gjenkjent raskt, enten det er på en bil som kjører forbi i fart eller når man scroller fort nedover feeden i sosiale medier. Logoelementen burde kunne stå for seg selv og allikevel være gjenkjennbart for forbrukeren.

Bildevalg

Ikke alle produkter kan avbildes i flotte farger og komposisjoner, men samtidig er bilder en viktig del av en visuell identitet. Bilder, eller illustrasjoner for den saks skyld, er med på å sette tonen for hvordan bedriften oppleves. Eksempler på effekten av bildebruk er veldedige organisasjoner: De bruker ofte bilder som appellerer til følelsen av sympati og empati. Det er et strategisk trekk å bruke bilder av f.eks søte barn eller søte dyr som ikke har det bra.

Se på dette eksempelet:

Parfyme er et interessant produkt å ta bilde av til markedsføringsøyemed. Selve produktet er lukt, noe vi dessverre enda ikke kan formidle via bilder. Men menneskehjernen har en magisk evne til å huske lukter og bilder kan fremkalle disse erindringene. Allikevel så er det som oftest en modell eller kjent skuespiller/artist som fronter en parfymeflaske og det er livsstilen de selger - ikke en beholder med parfyme. Bildene viser ofte at “om du bruker denne parfymen så blir du mer som meg” noe selvfølgelig alle har lyst til.

Se på dette

Vil du vite mer om Visuell identitet er det bare å gå inn på nettsiden vår eller kontakte meg direkte.

Ha en fin dag. Ikke glem å lik dele og ikke minst abonnere.

Håper vi ses i morgen.

Opprettet 20.05.2020, oppdatert 12.11.2020

Bilde av Anne-C. Holm
Anne-C. Holm
Senior designer
anne.holm@oktan.no