For to år siden lanserte Instagram sitt Historie-konsept, og mange mente at det var en frekk kopi av Snapchat´s Mystory. Nå lanserer begge konkurrentene nye funksjoner for å stille sterkere i konkurransen om annonsebudsjettene.
Historier, også kalt Stories, er stort i sosiale medier og både publikum og annonsører elsker det vertikale formatet. Både Snapchat og Facebook-eide Instagram satser tungt på å videreutvikle sine varianter av bilde- og videodelingstjenesten som lar innhold være fremhevet og tilgjengelig for brukere i 24 timer (dersom du ikke betaler for at det skal ligge der lenger, da).
Snapchat eller Instagram?
Snapchat, som var først ute med historiekonseptet, har over to millioner brukere i Norge. Talt i antall profiler er Snapchat det nest største sosiale mediet i Norge kun slått av Facebook. De aktive snapperne er lojale og bruker ekstremt mye tid på plattformen. Den er en selvskreven kanal for alle som vil nå Millenials og Generasjon Z. Brukere under 25 år bruker mer enn 32 minutter per dag på Snapchat, mens de i de eldre aldersgruppene bruker mer enn 24 minutter om dagen.
Dersom dine målgrupper er eldre eller mer spisset kan likevel Stories være et bedre alternativ. Facebook-eide Instagram har nemlig mye mer spesifikk data om brukerne, og det gjør det enklere å treffe spesifikke målgrupper. Vil du foreksempel selge pizza til arkitekter som kjører motorsykkel er det Facebook og Instagram som kan hjelpe deg å nå denne smale målgruppen. Selskapet har all verdens data om våre liv og preferanser og lar deg skreddersy ganske sære målgrupper.
Annonsering på Instagram styres via Facebook sine annonsørverktøy og gir de samme mulighetene for å målrette, overvåke og detaljstyre kampanjer. Instagram har rapportert at siden de lanserte Historier for to år siden blir brukerne på plattformen lengre og de besøker den oftere.
Begge appene har avanserte kamerafunksjoner, og de lar deg også laste opp ferdigprodusert materiell. Det er populært å legge på filtre, geotagger og stickers for å underbygge et budskap eller en følelse man ønsker å forsterke hos mottakeren.
Instagram tilbyr også livesendinger, bruk av hashtagger, meningsmålinger og interaktiv tagging av andre brukere. 12. juni 2018 slapp Instagram nyheten om at shoppingfunksjonen også blir tilgjengelig i stories. Annonsører vil få mulighet til å legge shoppingikoner på produkter som vises frem i deres historier.

Samme dag lanserte Snapchat at de nå tester ut Shoppable Snap and Story-annonser som kan kjøre både på "Discover" siden av appen og mellom historier.
Et av de første produktene som ble presentert i dette annonseformatet var Spectacles, Snapchats kamerabriller som lar deg filme ditt perspektiv på verden og laste det direkte opp i Snapchat.
Våge å bjuda på
En stor andel annonsører har for øvrig ikke produkter eller tjenester som kan kjøpes via app. Så hva slags historier skal man fortelle da?Historieformatet inviterer både brukere og annonsører til å være litt modigere, og bjuda på. Historiene risses ikke i sten, de er midlertidlig tilgjengelige, enkle å endre og de har ikke noe synlig kommentarfelt. Så hvorfor ikke prøve leke litt?
I godværet som herjet i mai og begynnelsen av juni fant vi ut at vi være med på å spre litt god stemning. Samtidig ønsket vi å minne våre venner og følgere på noe av innsikten vi delte på vårt forrige frokostseminar, som nettopp handlet om effektiv bruk av film og animasjon.
Så hvordan kunne vi knytte sommer og godstemning til prinsippet om å “gjøre det enkelt”? Historieformatet viser kun bilder og videoer i 9:16 stående format. Vi ønsket å bruke det vertikale høydeformatets egenart og knytte budskapet til situasjoner eller handlinger som folk kan kjenne seg igjen i. Resultatene ser du her.
Gjør det litt enklere, a!
Et av de gode rådene Senior Designer Amund Hesbøl delte under Oktans frokostseminar var å holde det enkelt! Ikke fortell mer enn en ting og tenk på at budskap og virkemidler skal være enkle å konsumere. Vi har tidligere skrevet om at menneskets konsentrasjonsevne var redusert fra 12 sekunder i 2000 til 8 sekunder i 2017. Vi skipper. Vi blar forbi. Vi velger bort.
Du har 8 sekunder på å vise opptil 300 millioner mennesker noe som forteller noe om din merkevare, ditt produkt eller din tjeneste: Hvordan planlegger du å bruke disse 8 sekundene?